Videoinstalacije Ane Pečar v Novi Gorici

kr
14.06.2019 14:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z razstave del Ane Pečar v samostanski cerkvi v Kostanjevici
Galerija Božidar Jakac

Razstavno sezono 2018/19 v Mestni galeriji Nova Gorica zaključujejo z razstavo videoinstalacij Ane Pečar. Videastko si, kljub novim delovnim in življenjskim lokacijam, še vedno "lasti" tudi rodni Maribor.
Delo Ane Pečar sta v minulih letih močno zaznamovali dve težnji - prva zajema raziskovanja, vezana na razpršene in pogosto pozabljene ali zamolčane ostaline staroverskih prepričanj. Te raziskuje predvsem v Posočju, kjer so bili staroverski običaji med nekaterimi prebivalci teh odročnih krajev živi tudi še v 20. stoletju.
Druga težnja se pogosto prepleta s prvo in zajema poetične vizualne meditacije o odnosu med (sodobnim) človekom in naravo ter prepadom, ki vse pogosteje zeva med njima. Umetnica teh tem ne obravnava z distance, temveč se jim skuša kar se da približati in prekiniti ločnico med svojim življenjem ter umetniškimi in bivanjskimi vprašanji, ki prežemajo njeno delo, so še zapisali v novogoriški galeriji ob razstavi, ki jo bodo odprli nocoj.
Ana Pečar je po zaključenem študiju v Washingtonu na Concoran School of Art leta 2005 diplomirala še na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Aktivna je tako na slovenskem kot na mednarodnem umetniškem prizorišču. Udeležuje se različnih razstav in festivalov novomedijske umetnosti ter umetniških rezidenčnih programov. Za svoje delo je prejela več umetniških štipendij. Pogosto sodeluje z drugimi umetniki, vključena je bila v več umetniških kolektivov doma in na tujem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta