Vizionarja za Prvi oder

mh
20.05.2019 15:18

Po produkcijski nagradi na festivalu mladih Transgeneracije Prvemu odru še prva nagrada v Novi Gorici na Vizijah - Nagrajeni tudi gledališčniki II. gimnazije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maus je predstava, "ki jo gladko lahko postavimo ob bok profesionalnim uprizoritvam," je zapisala žirija.
Prvi oder

V nedeljo se je v Novi Gorici s podelitvijo nagrad Vizionarji zaključil festival mladinske kulture Vizije, ki odstira pogled v mladinsko ustvarjalnost na področju gledališke, lutkovne, glasbene in fotografske dejavnosti. Strokovne komisije so podelile sedem vizionarjev za gledališko in glasbeno ustvarjanje ter dva za fotografijo. V treh festivalskih dneh se je na različnih lokacijah zvrstilo deset gledaliških predstav in šest glasbenih skupin, Rotunda SNG Nova Gorica pa je gostila fotografsko razstavo z naslovom Spomini. Festival poteka v okviru Tedna ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.
Vizionarja za najboljšo predstavo v celoti je prejela predstava Maus Gledališke šole Prve gimnazije Maribor. "Z izjemno usklajenostjo giba, s koreografsko dovršenostjo in s strastjo nabito kolektivno igro ustvarjalci dosežejo zavidljivo visok nivo in hkrati jasno in globoko sporočilnost. Gre za izjemno predstavo, ki jo gladko lahko postavimo ob bok profesionalnim uprizoritvam," so zapisali v utemeljitvi. Maus (ki je nastal po motivih stripa Arta Spiegelmana) je bil nagrajen tudi na festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije letos v Cankarjevem domu, prejeli so glavno produkcijsko nagrado, predtem pa tudi mednarodno - grand prix na festivalu v Kanadi. Mentor in koreograf predstave je Sebastjan Starič, režiser Domen Šuman, umetniška vodja Tatjana Peršuh. Igrajo Kaja Bastič, Nika Čelan, Blažka Javornik, Davorin Juhart, Veronika Kukovec, Aljoša Nežmah, Juilja Pleminetaš Potočnik in Jakob Podjavoršek.
Vizionarja za kolektivni odrski nastop je prejela predstava Iz kokona skupine Čebelice, ki deluje v okviru Društva Gledališče Glej. Vizionarja za igralski tandem sta prejela Borut Petrović in Jakob Šfiligoj za igro v predstavi V našo skuto ne pojdejo Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica. Vizionarja za dramaturgijo in priredbo je prejela Lana Krmelj za predstavo Nora (Hiša lutk): grotesknost svobode, v izvedbi Gledališča Druga scena II. gimnazije Maribor.
Vizionarja za lutkovno animacijo je prejela predstava Voda Lutkovne skupine Zrna/Krožnik, Društva Koruzno zrno, Slovenska Bistrica. Rock vizionarja za najboljšo rockovsko skupino je dobila skupina Ice on Fire iz Hinj pri Žužemberku, rock vizionarja za najboljši vokal pa Lana Hrvatin iz skupine Le Fam iz Šmarij pri Kopru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta