Vlada pripravila teren za novo vodstvo agencije za knjigo: direktor več ne potrebuje vodstvenih izkušenj

Petra Vidali
30.11.2020 15:29
Vlada je spremenila sklep o ustanovitvi Javne agencije za knjigo tako, da ustreza Sebastjanu Erženu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Vlada je v petek na dopisni seji spremenila Sklep o ustanovitvi Javne agencije za knjigo (JAK). In sicer je spremenila 18. člen tako, da za zasedbo mesta direktorja niso več potrebne vodstvene izkušnje.

Vlada je na 12. novembra kot direktorico razrešila Renato Zamida. Zamida je vodenje Jaka prevzela 1. januarja 2018, imenovana je bila za obdobje petih let, vendar ji je - v drugem poskusu in po zamenjavi dveh članov - svet agencije izglasoval nezaupnico.

JAK je bil s tem brez vodstva, svet zavoda je za vršilca dolžnosti predlagal Sebastjana Eržena. Po tem, ko je vlada junija razrešila predsednika sveta JAK Slavka Pregla (ker je ta nasprotoval nezaupnici), je njegovo mesto prevzel Sebastjan Eržen. Zanj je kulturna javnost takrat slišala prvič, predstavlja se kot "specialist revizije". Od 1. julija je zaposlen na ministrstvu za kulturo, pred tem je bil v generalnem sekretariatu vlade Janeza Janše. Po naših podatkih ima "izobrazbo poslovne smeri". Nehumanistična izobrazba formalno pri vodenju JAK ni ovira, saj je bil ekonomist tudi njegov prvi direktor, Slavko Pregl. Ampak ekonomist, ki je vse življenje delal v založništvu. Vseeno pa Eržena niso uspeli nastaviti kot vršilca dolžnosti brez zapletov. Nekajmesečno vodenje sveta zavoda pač ne šteje kot vodstvena izkušnja, drugih vodstvenih izkušenj pa tudi nima. Torej je bilo treba spremeniti ustanovni akt tako, da vodstvene izkušnje niso potrebne, in to so tudi naredili. Na ponedeljkovi dopisni seji je vlada Eržena nato razrešila z mesta člana sveta Javne agencije za knjigo in ga na predlog sveta Jaka od 2. decembra imenovala za vršilca dolžnosti direktorja za največ šest mesecev.

Stroko je ministrstvo za kulturo v zadnjih mesecih obšlo pri vseh kadrovanjih, tako pri odstavitvah kot pri nastavitvah novih direktorjev. Novi direktor Narodnega muzeja Pavel Car je v muzejskih krogih tudi skoraj neznan, s kulturno dediščino ga povezuje predvsem strast do zbiranja vojaških odlikovanj, zbirateljstvo pa je po vseh standardih v konfliktu interesov z vodenjem muzeja. V Moderni galeriji so ob ponovitvah razpisa opozarjali na to, da namerava vlada spremeniti ustanovitveni akt Moderne galerije tako, da za vodenje več ne bo potrebna specialistična umetnosnozgodovinska izobrazba. "V primeru, da se na ministrstvu dejansko pripravlja tak predlog za spremembo, odločno izražamo svoje nestrinjanje in pričakujemo, da se bodo takšni procesi takoj ustavili," je v apelu ministru za kulturo Vasku Simonitiju zapisala stroka. Tak predlog zdaj dejansko čaka na potrditev na vladi, vendar se očitno ne mudi tako zelo, saj Moderna galerija še ima direktorico. Sprememba sklepa o ustanovitvi JAK pa je morala biti sprejeta na hitro, zato ni bila napovedana niti na portalu E-demokracija.

Javno agencijo za knjigo po presoji ministrstva torej vodi nekdo, ki nima pojma o založništvu in ki nima nobenih vodstvenih izkušenj.

Po naših podatkih pa je svet agencije pod njegovim vodstvom pridelal tudi račun za 3.600 evrov odvetniških storitev, posvetoval se je namreč o razreševanju Renate Zamida.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta