Vodomec za islandsko Bojevnico, nagrada kritike za Stiks, nagrada občinstva za Ago

PV
17.11.2018 15:48

Nagrade 29. Liffa, ljubljanskega filmskega festivala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojevnica je premagala tudi konkurenco na 29. Liffu.
Liffe

Mednarodna žirija 29. Liffa - Klaus Eder, Jurica Pavičić in Ida Weiss - je razdelila nagrade. Glavno festivalsko nagrado Vodomec je soglasno dodelila islandskemu filmu Bojevnica/Woman at War/Kona fer i strid v režiji Benedikta Erlingssona in odločitev tako razložila: "Zmagovalnemu filmu je uspel redek dosežek v svetovni kinematografiji. Inteligentna in zabavna komedija se suvereno poigrava z različnimi filmskimi slogi in konvencijami."
Posebno omembo je namenila slovenskemu filmu Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart, ker "avtorica podeli glas lastni generaciji ter njene težave osvetli s pretanjenim spojem dramatičnosti in humorja."
Druga posebna omemba velja za srbski film Tovor/ The Load /Teret Ognjena Glavonića, ker ta "politično drzen in slogovno močan film obravnava osebno odgovornost v vojnem času."
Nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, si je prislužil Stiks avstrijskega režiserja Wolfgang Fischer. "Stiks za svoje izhodišče vzame klasično situacijo moža in morja ter jo dramatično sprevrne: v tem primeru gre za žensko in morje, avantura pa je soočenje z vestjo. Film nas z brezhibnim tempom in telesnostjo vkrca na intenzivno konfliktno potovanje," je zapisala žirija.
Nagrado za najboljši kratki film prejme film Matria, ki ga je režiral Álvaro Gago Díaz, in sicer za "izjemno sposobnost igralcev in ustvarjalcev, da gledalce popolnoma potopijo v dušeče vzdušje enega dne v življenju tovarniške delavke, in za predanost družbeni občutljivosti ter angažiranosti." Posebna omemba žirije, ki je ocenjevala kratke filme, pa gre filmu Celica režiserja Dušana Kastelica "za impresivno vizualno upodobitev strašljive vizije temačne celice, nepozaben videz likov in poživljajoč smisel za humor."
Tudi občinstvo je z glasovanjem izbiralo svojega favorita, ki prejme nagrado Zmaj. Med 24 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4,66, prejel bolgarski film Aga režiserja Milka Lazarova.
_________________________________________________________________________

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta