Zlati leopard v Locarnu za litovski film Toxic

sta
17.08.2024 10:00

Film režiserke Saule Bliuvaite govori o življenju dveh najstnic pod pritiskom lepotnih idealov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalni film Toxic 
Filmski festival Locarno

Zlatega leoparda na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu je prejel litovski celovečerec Toxic režiserke Saule Bliuvaite, ki govori o življenju dveh najstnic pod pritiskom lepotnih idealov. V tekmovalnem programu so prikazali 17 filmov, skupaj pa več kot 200 filmov, tudi slovenski otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika.

Veliko nagrado zlati leopard, vredno 75.000 švicarskih frankov (79.000 evrov), sta si tako enakovredno razdelila režiserka in producent filma Toxic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srebrnega leoparda je v Locarnu prejel film Gimn chume izpod rok ruskega umetniškega kolektiva Atak51, ki deluje v Parizu.

Med filmi, ki so bili deležni velike pozornosti, so prikazali tudi gangstersko balado Death Will Come Christopha Hochhäuslerja, poetično-filozofski esej o puščavniku Bogancloch britanskega režiserja Bena Riversa, ki je nastal kot mednarodna koprodukcija, ter celovečerni film o osebi z duševnimi motnjami New Dawn Fades turškega režiserja Gürcana Kelteka, prav tako nastal z vložkom več držav.

Režiserka Saula Bliuvaite z leopardom za najboljši film in leopardom za najboljši prvenec
EPA

Dobro sta bila sprejeta tudi filma iz Španije Salve Maria režiserke Mar Coll in Avstrije Mond v režiji Kurdwin Ayub, oba na temo žensk v stiski. Iz Južne Koreje so prikazali film By the Stream režiserja Honga Sangsooja, ki velja za zvezdo umetniškega filma, ki mu v Locarnu po tradiciji namenjajo precej pozornosti.

Festival v idiličnem mestu ob jezeru Maggiore vključuje tri tekmovalne sklope, poleg glavne mednarodne sekcije še sklopa, ki sta posvečena filmskim govoricam sedanjosti in možnim prihodnjim smerem filmske umetnosti. V celoti filme prikažejo v 11 sekcijah, med katerimi je tudi Locarno Kids Screenings, kamor se je letos uvrstil slovenski otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika.

Retrospektiva je bila posvečena 100. obletnici ameriškega filmskega studia Columbia Pictures, v katerem je nastalo nekaj največjih uspešnic iz zlate dobe Hollywooda. Med dobitniki posebnih nagrad pa so tokrat bollywoodski superzvezdnik Shah Rukh Khan, novozelandska režiserka Jane Campion in mehiški ustvarjalec Alfonso Cuaron.

Lani je v Locarnu zmagal igrani film Kritična cona iranskega režiserja Alija Ahmadzadeja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta