5 trendovskih okrasnih rastlin, ki so to poletje obvezne na vrtu

Jasna Marin Jasna Marin
11.07.2022 04:00

Da bi ubežali zaprtim prostorom, si doma radi ustvarjamo prijaznejše okolje, ki mu čarobno noto dajejo tudi rastline. Pa ne le tiste, ki rastejo v stanovanju, temveč tudi tiste, ki se bohotijo na vrtu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council Of Holland

Nizozemska cvetlična zbornica je pripravila sveže hortikulturne smernice za to poletje. Morda imate katero od trendovskih rastlin že posajeno na domačem vrtu. Poglejmo, katerih pet okrasnih rastlin se je znašlo na spisku najbolj zaželenih za poletje 2022.

Okrasna kadulja

Dragocena rastlina, ki je z modrovijoličnimi cvetovi prava paša tako za oči, kot za opraševalce - čebele in metulje. Okrasno kaduljo posadite na rob vrta, na sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi, ali v lonec. Okrasna kadulja je nezahtevna trajno rastoča rastlina, ki dobro prenaša vročino in sonce. Cveti od maja do septembra. Listi so preprosti, suličasti, rahlo dišeči in temno zelene barve.

Jasna Marin

Praproti

Vrtne praproti imajo čudovito oblikovane eksotične liste, ki se odpirajo počasi in s popolno obliko. Obstajajo v številnih odtenkih zelene, a tudi sivkasta in rdečkasta barva sta možni pri nekaterih sortah. Še posebej dobro se praproti obnesejo v senci, zato so idealne rastline za severni del vrta.

Shutterstock

Kozmeja

Pernatolistna kozmeja (Cosmos bipinnatus) ali mehiška astra je srednje velika cvetoča zelnata rastlina iz družine marjetic Asteraceae, ki izvira iz Amerike. Bogato cveti tako na običajnih, kot tudi na revnih tleh. Prija ji tako sončna kot tudi polsenčna lega. Sprva jo krasijo izjemno dekorativni listi, poleti se na njej razprejo nežni cvetovi v različnih rožnatih odtenkih in tudi v beli barvi. Rastlina zraste 100 do 150 cm visoko. Je enoletnica, če pustimo, da cvetovi dozorijo, se semena sama zasejejo. Cvetovi so primerni za šopke.

Shutterstock

Hosta

Hosta z velikimi listi in manj opaznimi cvetovi prinaša veselje v vrt. Številne sorte host imajo liste s privlačnimi črtami ali vzorci. Rastlina najbolje uspeva na polsenčnem rastišču, kjer je zemlja vlažna. Žal jo radi napadajo polži.

Flower Council Of Holland

Orlica

Orlica (Columbine), znana tudi kot Aquilegia, pričara pisan ognjemet. Zvonasti cvetovi so bogati z nektarjem, zato jih obožujejo čebele in metulji. Na vrtu jih posadite v skupine, da bodo cvetovi prišli lepše do izraza. Cvetijo od maja do julija. Uspevajo v običajni vrtni zemlji na sončni do polsenčni legi.

Natalija Jurše
Flower Council Of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta