6 naravnih rešitev za bolj zdrave dlesni

Jasna Marin Jasna Marin
11.12.2021 04:00

Krvaveče dlesni so običajno znak vnetja. S temeljito ustno higieno in domačimi zdravilnimi sredstvi lahko vnetje hitreje pozdravite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Orehovi listi

Vsebujejo širok spekter zdravilnih sestavin, med drugim tudi tanin, eterična olja in flavonoide, ki pomagajo odpraviti vnetja dlesni, sluznice ust in žrela. Dve jedilni žlici posušenih orehovih listov zavrite v pol litra vode in kuhajte pet minut, precedite, počakajte, da se ohladi, in dvakrat dnevno grgrajte po dve minuti.
{api_embed_photo}732594{/api_embed_photo}

Borovnice

Sok iz borovnic vsebuje ogromno antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in ga branijo pred okužbami. Z rednim pitjem borovničevega soka lahko zmanjšate otekline v ustih in preprečite krvavenje. Lahko ga kupite v trgovini z zdravo prehrano ali ga naredite sami: 100 gramov svežih borovnic pretlačite s petkratno količino vode in po potrebi sladkajte z brezovim sladkorjem. Po požirkih popijte dva kozarca dnevno.

Olje

Izpiranje ust z oljem je preprost in učinkovit način za preprečevanje krvavenja dlesni, nastajanja zobnih oblog in kariesa. Pred pranjem zob vzemite jedilno žlico hladno stisnjenega olivnega, sezamovega ali sončničnega olja in ga 15 do 20 minut žvrkljajte po ustih. Vmes naredite manjše premore, da lahko olje deluje. Pazite, da olja ne pogoltnete. Na koncu izpljunite, izperite usta s toplo vodo in operite zobe.
{api_embed_photo}732591{/api_embed_photo}

Čajevec

Eterično olje čajevca je učinkovito naravno sredstvo proti vnetim dlesnim, saj preprečuje razmnoževanje bakterij in dezinficira manjše rane. Za preventivo v kozarec vode vmešajte pet kapljic eteričnega olja in s tem izperite usta. Vneta mesta previdno potapkajte z vatirano paličico, ki ste jo pomočili v eterično olje. Olje vedno izpljunite.
{api_embed_photo}732590{/api_embed_photo}

Sol

Sol deluje protibakterijsko, protivnetno in dezinfekcijsko, zaradi česar je primerna tudi za uporabo pri vnetih dlesnih. Solna raztopina zmanjšuje število bakterij v ustih in vlaži razdraženo sluznico. Čajno žličko morske soli raztopite v kozarcu mlačne vode in si dvakrat dnevno s tem izperite usta. Na ta način zobne obloge in sluz odstopijo, dlesni pa se lahko obnovijo.
{api_embed_photo}732592{/api_embed_photo}

Spilanthes

Brazilska kreša ali zobobolnica (Spilanthes acmella) je rastlina tropskih krajev, ki jo pri nas nekateri vrtnarji prodajajo kot okrasno rastlino za grede. Pekoče učinkovine spilantesa omrtvičijo sluznico in so od nekdaj pomoč pri lajšanju zobobolov in vnetjih ustne votline, piše dr. Janko Rode v knjigi Zeliščni vrt - domača lekarna. Žvečimo lahko sveže liste rastline, uporabimo izvleček ali v lekarni kupimo naravno ustno vodo, ki vsebuje spilantes.{api_embed_photo}732595{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta