6 stvari, ki jih morate vedeti, preden postavite rastlinjak

Jasna Marin Jasna Marin
10.02.2021 04:00
Ste si zadali cilj, da boste odslej doma vzgojili vso zelenjavo, ki jo potrebuje vaša družina? V tem primeru vam lahko zelo prav pride tudi rastlinjak. Kako izbrati pravega in kam ga umestiti?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wama

Rastlinjake v grobem ločimo glede na material, s katerim so prekriti. Če so izdelani iz steklene ali trše kritine, denimo polikarbonatne, jih imenujemo steklenjaki, tiste, ki so prekriti s folijo, pa plastenjaki.

Čemu bo namenjen

Preden se odločite za nakup in postavitev rastlinjaka, morate natančno vedeti, čemu bo namenjen. Če ga nameravate uporabljati zato, da boste lahko spomladi nekoliko prej začeli obirati papriko, paradižnik in bučke ter nato pozimi podaljšali sezono sveže zelenjave, bo zadostoval že preprost plastenjak z enoslojno folijo.

Rastlinjak iz stekla
Jasna Marin

Razlike med materiali

Stekleni rastlinjaki so seveda med najdražjimi, da pa bi bili kar se da vzdržljivi, morajo biti iz kaljenega stekla.

Tudi rastlinjaki iz polikarbonata so v višjem cenovnem razredu, ker gre za zelo vzdržljiv material, njegova debelina in izvedba pa odločata o tem, kolikšni sta toplotna prevodnost in trdnost rastlinjaka.

Ratlinjak iz polikarbonatnih plošč
Shutterstock

Med najcenejše spadajo rastlinjaki, ki so prekriti s folijo. Na izbiro imamo več vrst folije. Ta zaradi temperaturnih nihanj, vremenskih vplivov in sončnih žarkov z leti postaja manj prosojna, in če ni UV-stabilizirana, zaradi mraza kmalu razpoka. Zato je pomembno, da izberemo kakovostno folijo z UV-zaščito, priporočljivo je tudi, da je protirosna in difuzna.

Rastlinjak s folijo
Shutterstock

Kaj pa konstrukcija?

Konstrukcije rastlinjakov so lahko iz lesa, plastike, pocinkanih cevi, najpogosteje pa so iz aluminija, ki velja za enega najmanj občutljivih in hkrati najbolj vzdržljivih konstrukcijskih materialov. Glede na to, kako velik je rastlinjak in iz kakšne konstrukcije je, se odločite, ali bo rastlinjak postavljen na betonskih temeljih, vkopan v zemljo ali zgolj s palicami utrjen v tla - takšni so po navadi manjši plastenjaki, ki jih lahko prestavljamo po vrtu.

Prednosti rastlinjakov

Rastlinjaki ponujajo kar nekaj vidnih prednosti pri gojenju rastlin. Praviloma lahko v rastlinjaku začnemo obirati paradižnik, papriko, kumarice in bučke približno tri tedne prej, kot to dopušča vrt. Prav tako lahko za več tednov podaljšamo sezono. Dodatna prednost rastlinjaka je, da so rastline v njem sorazmerno dobro zaščitene pred zunanjimi vplivi:
• padavinami - tudi točo, če ta ni tako močna, da raztrga folijo ali preluknja plošče,
• vetrom,
• delno tudi pred boleznimi in določenimi škodljivci, zlasti divjadjo.

Seveda popolne zaščite pred boleznimi in škodljivci ni, ker že denimo s prehodom iz okuženega vrta v rastlinjak lahko prinesemo kakšne neželene trose krompirjeve plesni ali druge bolezni, uši, bele mušice in še kakšni škodljivci si hitro utrejo pot skozi okna, vrata in špranje, če jim le kaj zadiši.

V rastlinjaku pozimi
Shutterstock


Obvezno prezračevanje

Vsak rastlinjak mora omogočati prezračevanje. Praviloma zadostuje, če okna in vrata, ki so namenjena za prezračevanje, obsegajo 20 odstotkov zunanjega ovoja rastlinjaka. Okna so lahko v obliki loput na vrhu rastlinjaka, še primernejše je odpiranje bočnih stranic rastlinjaka, ki omogočajo hitro prezračevanje. Z izmenjavo zraka v prostoru omogočimo, da se iz rastlinjaka izloči vlaga (kondenz), in preprečimo pregrevanje, kajti če je sončno in je zunanja temperatura okrog 15 stopinj Celzija, se lahko v zaprtem rastlinjaku ta povzpne tudi krepko nad 30 stopinj. V poletnih mesecih so temperature še višje, zato je takrat priporočljivo, da rastlinjak senčimo - v ta namen uporabimo posebno senčilno mrežasto tkanino, ki jo lahko položimo na kritino (pri manjših rastlinjakih), ali jo razprostremo v notranjosti rastlinjaka. Ta mreža zmanjša svetlobno prepustnost, zato se prostor manj segreva.


Primerna lokacija

Rastlinjak naj bo postavljen tako, da se dobro vključuje v celoten vrt. Naj bo na zavetnem, nezasenčenem mestu. Mesto, kamor boste postavili rastlinjak, naj bo ravno in dobro utrjeno, da kasneje ne bo prihajalo do poškodb. S tal odstranite plevel.

Za kar najboljši izkoristek sonca naj bo sleme rastlinjaka postavljeno v smeri sever-jug, lahko tudi severozahod-jugovzhod.

Rastlinjaka ne postavljajte pod drevesa ali v neposredno bližino dreves, ker bodo ta ustvarjala senco, listje in morebitne odlomljene veje pa bi ga lahko poškodovali.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta