Ali veste, kako dolgo zdržijo posamezne talne obloge?

Ba. V.
25.07.2024 06:00

Talnih oblog ne izbiramo zgolj po videzu, temveč upoštevamo tudi njihovo trajnost in trpežnost ter možnosti čiščenja in vzdrževanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Keramične ploščice v videzu granita ali peščenjaka se lepo ujemajo z opremo v naravnih barvah.
Djd/deutsche-fliese.de/villeroy & Boch Fliesen

V času, ki teče vse hitreje in vse bolj kaotično, vsakdo izmed nas potrebuje prostor, kjer se umiri in zadiha s polnimi pljuči. Običajno je to med domačimi štirimi stenami, kjer si ustvarimo svojo malo oazo miru in tišine. Da nam ni treba vedno znova česa obnavljati in popravljati, se najraje odločimo za materiale, ki bodo dolgo vrsto let lepi in uporabni. S tem smo naredili velik korak k trajnosti, pa tudi prihranku časa in denarja. Eden osnovnih elementov v stanovanju, ki jih res redko zamenjamo, so talne obloge. Ne izbiramo jih zgolj po videzu, temveč upoštevamo tudi njihovo trajnost in trpežnost ter možnosti čiščenja in vzdrževanja.

Obstajajo raziskave, koliko časa vzdržijo posamezne vrste talnih oblog: tekstilne obloge, denimo tapisom ali preprogo, običajno uporabljamo 8 do 12 let; laminat je treba zamenjati po 8 do 15 letih, vinilne obloge po 15 do 20 letih. Veliko dlje zdrži parket iz masivnega lesa, vendar ga je treba vsakih 15 do 20 let ponovno obdelati. Prav tako trpežen je naravni kamen, toda nekatere vrste so občutljive za madeže ali kislino, zato jih je treba impregnirati. Kot zelo trpežne in trajne so se izkazale tudi keramične ploščice, poleg tega so enostavne za vzdrževanje. Brez obnove vzdržijo tudi 50 let in več, ko se jih končno odločimo zamenjati, pa z njimi tudi ne obremenjujemo okolja. 

Ploščice v videzu lesa vzbujajo vtis brezčasnosti.
Djd/deutsche-fliese.de/interbau-blink

Naštejmo nekaj prednosti keramičnih ploščic v stanovanju ali hiši:

• hoja po njih je udobna, sploh če izberemo take s protidrsno površino,

• odporne so proti vlagi in madežem,

• ​zlahka jih čistimo, tudi če imamo majhne otroke ali hišne ljubljenčke,

• na njih se ne poznajo sledovi stolov na kolescih ali premikanja pohištva.

Tudi če pohištvo pogosto prestavljamo ali menjavamo, bodo keramične ploščice v nevtralnem videzu dobra podlaga za vsak ambient.

V kopalnici je najbolje izbrati ploščice s protizdrsnim vrhnjim slojem.
Djd/deutsche-fliese.de/engers

Pa tudi če si želimo v domovanju ustvariti čisto poseben stil, bomo zanj zagotovo našli ustrezne ploščice. Izbiramo lahko namreč med številnimi videzi in obdelavami površin: ploščice v videzu lesa, betona, marmorja ali peščenjaka. Za še bolj izviren ambient lahko uporabimo ploščice v določenem historičnem slogu ali barvite vzorce, ki posnemajo maroške tlakovce. Kdor se nikakor ne more odpovedati tekstilni oblogi, pa lahko del tal preprosto prekrije s preprogo. To je še posebno smiselno pred posteljo v spalnici, pred kavčem v dnevni sobi ali v otroški sobi, kjer se otroci še igrajo na tleh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta