Čas za novo kuhinjo: Ustvarite prostor za kulinarične sanje

Jasna Marin Jasna Marin
13.06.2023 05:00

V kuhinji, ki je ergonomična, tehnološko dovršena in izdelana po vaših željah, se jedi pripravlja z večjim žarom, a tudi pospravljena je hitreje ter je vselej praktična in pregledna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuhn'ca

Kakšno kuhinjo imate? Je masivna rjava, morda antracitna ali bela in sijoča? Lahko pa je stara, gorčična in na njej že vrsto let škripajo vratca, tako da vsakič, ko se ozrete po prostoru ali ko ob kuhališču drgnete maščobo, pomislite, da je čas za novo. Z Bredo Godler Gajer iz Kuhn'ce, nadvse simpatičnega salona kuhinj v Mariboru, smo se pogovarjali o tem, kako izbrati pravo kuhinjo in z ustrezno opremo ter aparati poskrbeti, da prostor kulinaričnega ustvarjanja postane srce doma.

Breda Godler Gajer iz salona Kuhn'ca: "Pri izbiri kuhinje se ljudje vračamo k naravi in posegamo po umirjenih dizajnih, naravnih linijah ter zemeljskih odtenkih."
Andrej Petelinšek

O okusih naj se ne bi preveč razpravljalo, kajti vsak ima lastne želje in predstave o tem, kaj je lepo. Pa vendar, kaj opažate, kakšne kuhinje so ljudem najbolj všeč in kaj svetujete, da bi se vsak v svoji kuhinji dobro počutil in užival pri kuhanju?
"Vselej najprej prisluhnemo, kaj je ljudem všeč in kaj potrebujejo, nato jim svetujemo, kaj je praktično, funkcionalno in aktualno. Če se najprej ozremo po kuhinji in izpostavimo vizualni moment: pred kakšnimi desetimi leti so bili na furnirju ekstravagantni, močni vzorci, zdaj se vračamo k naravi in posegamo po umirjenih dizajnih, naravnih linijah ter zemeljskih in peščenih odtenkih. Tudi les se vrača v prostor, kjer vihtimo kuhalnico. Ni nujno, da je les pravi, uporabi se lahko tudi pristna imitacija lesa ali furnir, da kuhinja izžareva udobje in toplino."

Kuhn'ca

Imamo raje gladke površine brez ročajev ali se odločamo za bolj čvrst oprijem?
"V zadnjem obdobju opažamo, da pri nakupu nove kuhinje več kot polovica ljudi izbere sodobne elemente gladkih linij, brez ročajev. Včasih vprašajo, ali se na teh brezročajnih površinah opazijo prstni odtisi. Vendar pa ni razloga za skrb, saj so površine obdelane s premazi, ki preprečujejo, da bi se videli prstni odtisi. Če pa so roke vlažne in umazane, pa se odtisi na elementih zlahka odstranijo z vlažno krpo - tudi na tistih z visokim sijajem.
Kljub temu nikoli ne bodo iz mode rustikalne kuhinje, ki prostoru dodajo pridih podeželskega in domačega vzdušja. V takšnih kuhinjah so ročaji skorajda obvezni, poleg tega pa jih popestrijo tudi okrasni detajli. Še vedno obstajajo ljudje, ki se odločijo za takšne kuhinje, ki nas s svojim videzom odpeljejo v pristne čase."

Kuhn'ca


Radi imamo spremembe

Lastniki vrtov se običajno po 15 do 20 letih odločajo za prenovo vrta. Kako pa je s prenovo kuhinje - kdaj je običajno čas zanjo?
"Ljudje imamo radi spremembe v domu. Podobno kot pri urejanju vrtov, tudi pri kuhinjah po približno 15 letih uporabe začnemo razmišljati o novi opremi. Nato lahko mine še nekaj let, preden se odpravimo v salon in poiščemo novo kuhinjo z modernimi rešitvami. Včasih pa se odločimo za novo kuhinjo zaradi selitve v novo stanovanje ali hišo, kar pogosto prinese tudi željo po novem slogu."

Razvoj kot v avtomobilizmu

Kako zelo se je v zadnjih desetletjih kuhinja spremenila? Ali lahko vidimo podobno hiter razvoj in rešitve kot denimo pri avtomobilih?

"Pred približno 20 leti se je pri kuhinjah zgodila prava revolucija. Barve so se nekoliko umaknile v ozadje, medtem ko se je tehnološki razvoj v kuhinjskem prostoru dvignil na povsem novo raven. Spomnite se starih kuhinj, kjer so bili elementi omejeni zgolj na vrata in police v notranjosti. Danes pa se lahko prepustimo raznim izvlečnim sistemom, ki nam omogočajo, da notranjost omar pride k nam, kar nam zagotavlja enostaven dostop in jasen pregled nad vsem, kar potrebujemo. Preprosto odprite omaro za shranjevanje in vse je na dosegu roke, brez potrebe po prestavljanju in iskanju na policah."

Kuhn'ca


"Napredek se je zgodili tudi pri predalih, ki jih lahko odpiramo, zapiramo in napolnimo z lahkoto, ohranjajoč red in preglednost. Danes je ergonomija v ospredju. Razvoj elementov je segel še dlje, saj so priznani proizvajalci kuhinj začeli izdelovati omare za spalnice, garderobne sisteme, kopalniške omarice in elemente za utiliti prostore. Tako lahko v celotnem stanovanju ohranimo enoten slog in estetiko ter ustvarimo harmonično celoto. Sodobna kuhinja nas vabi, da se ozremo v preteklost in obudimo občutek pristne priprave hrane v krogu domačih, hkrati pa nas s svojim napredkom vleče naprej v prihodnost."

Kuhn'ca

Kaj pa pečica, kuhališče in pomivalni stroj - najbrž je tudi tu viden napredek?

"Ob menjavi kuhinje po dobrem desetletju boste opazili neverjetno razliko pri pečicah, kuhališčih, napah, pomivalnih strojih ... Med naprednejšimi rešitvami, ki so priljubljene pri pečici, je na primer funkcija pirolize, ki omogoča samočiščenje. S tem se izognete dolgotrajnemu čiščenju pečice ročno, saj piroliza termično razgradi organske ostanke v prah, ki ga nato samo obrišete.
Tudi indukcijska kuhališča predstavljajo tudi velik korak naprej, saj omogočajo varno in hitro kuhanje ter porabijo manj energije.
Pri pomivalnih strojih priporočamo kad iz inoksa, saj poceni stroji s plastično kadjo težje ohranjajo čistočo, ker se na njih nabirata maščoba in umazanija. Sodobnejše rešitve pri pomivalnih strojih vključujejo tudi poseben izvlečni predal za pribor, ki nadomesti tradicionalno košaro za pribor. To omogoča več prostora za pranje posode in olajša organizacijo pribora.
Kar se tiče kuhinjskih nap, pa lahko opazimo premik k modelom, ki so vgrajeni neposredno v kuhalno ploščo in izsesavajo kuhalno paro. Ta rešitev omogoča, da lahko kuhališče postavite na otok sredi kuhinje ali pa celo pod okno, saj se para takoj odstrani. To je estetsko privlačno in obenem funkcionalno."

Kuhn'ca

Pult in njegova višina

Ko izbiramo kuhinjski pult, kaj je ključno, da nam sekljanje zelenjave, tolčenje zrezkov in splošna priprava hrane ne postanejo utrujajoča naloga?

"Bistveno je izbrati pravilno višino kuhinjskega pulta, ki jo določimo s pomočjo posebne naprave. Ta nam na podlagi izmer sporoči, kolikšna je priporočljiva višina pulta za uporabnika. Če je v gospodinjstvu par, se višina delovne površine prilagodi tistemu, ki največ uporablja kuhinjo. Če pa oba uporabljata kuhinjo enako pogosto, se kuhinjska površina prilagodi višji osebi. Vedno je boljše imeti malo višjo kot prenizko površino. Pomembno je tudi, da je kuhinjski pult izdelan iz materiala, na katerem se ne bodi videli madeži od limone, rdeče pese ali vina. Znano je, da naravni kamni vpijajo tekočine, vendar obstajajo zaščitni premazi, ki preprečujejo prehajanje tekočine v material, a jih je treba obnavljati. Drugače pa je s tehničnim kamnom in keramiko - ta dva materiala sta obdelana tako, da na površini ni por, zaradi česar ne vpijata tekočin, poleg tega sta antibakterijska. Praviloma bi lahko na takšni površini pripravljali živila brez uporabe lesene deske, a potem bi nož hitro otopel. Čeprav je večina teh materialov tudi odpornih proti visokim temperaturam, lastnikom svetujemo, da uporabijo podstavek za vročo posodo, da preprečijo neželene poškodbe."

Bora

Živeti z otokom

Ali obstajajo kakšna pravila ali smernice pri snovanju kuhinjskega otoka, ki omogočajo boljšo interakcijo in ustvarjanje prijetnega vzdušja med kuhanjem in druženjem?

"Za dosego najboljše izkušnje v kuhinji je priporočljivo, da je vse, kar potrebujete, dosegljivo na isti strani otoka. Na ta način se vam ni treba obračati na drugo stran, ko na primer potrebujete vodo, tako se izognete kapljanju po tleh. Zato je bistveno, da je delovna površina na otoku dovolj velika, še posebno ob koritu. Če je na otoku tudi kuhališče, se vam ni treba obračati drugam, kar še dodatno poveča učinkovitost pri kuhanju.

Poleg tega je zelo koristno, da je kuhinjski otok povezan z bivanjskim prostorom. Ta povezanost je pogosto prisotna v novih hišah, kjer je več prostora za kreativno zasnovo, medtem ko je v starejših bivalnih objektih pogosto manj prostora za otok. Vendar pa je v vsakem primeru smiselno poiskati načine, kako združiti kuhinjo z drugimi bivalnimi prostori, kar ustvarja prijeten in funkcionalen prostor za druženje in pripravo hrane."

Kuhn'ca
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta