Cevi za talno ogrevanje lahko položite tudi pri prenovi ogrevalnega sistema

Ba. V.
14.08.2024 06:00

Talno gretje je zelo priljubljeno v novogradnjah, namestiti pa ga je mogoče tudi v starejših hišah, če to omogoča debelina podlage.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Talno ogrevanje zagotavlja prijetno toploto v vseh prostorih.
Shutterstock

Pozimi prijetna toplota, v poletni vročini ravno prav hladni prostori: oboje dosežemo s talnim ogrevanjem, pa ne le v novogradnjah. Tudi ko prenavljamo starejšo hišo in se odločamo za zamenjavo ogrevalnega sistema, lahko izberemo tovrstno ogrevanje namesto radiatorjev. S cevmi, položenimi v tla, prihranimo nekaj prostora, ker je za ogrevanje vode v ceveh dovolj nižja vhodna temperatura, pa se znižajo tudi stroški. Dodatno učinkovitost zagotovimo še z vgradnjo toplotne črpalke, s katero ogrevamo vodo v ceveh. Ob tem ponujajo topla tla tudi zelo dober občutek in visoko bivalno udobje.  

Vgradnjo talnega ogrevanja vsekakor prepustimo usposobljenim strokovnjakom, dobro pa je vedeti, kaj lahko od njih pričakujemo, da bomo sistem uporabljali čim dlje in s čim manj motnjami. Pozorni moramo biti na več elementov: izolacijo, debelino tal oziroma svetlo višino prostorov, pragove vrat in podobno. Od izbire materialov pa je odvisno, kako hitro in s koliko stroški bomo pri delu napredovali.

Samorazlivni estrih je primerna podlaga za različne vrste talnih oblog.
Shutterstock

Kot zelo uporabni pri vgradnji talnega ogrevanja so se izkazali samorazlivni estrihi, saj ponujajo kar nekaj prednosti:

• v samorazlivnem estrihu so cevi talnega gretja enakomerno potopljene;

• samorazlivni estrih ima visoko toplotno prevodnost, zato zagotavlja dobre temperaturne izkoristke; 

• zaradi nizke debeline ne zavzema veliko prostora, zato ga je mogoče vgraditi tudi pri prenovi nepremičnine.

Estrih mora biti ravno prav debel, da zagotovimo optimalni čas segrevanja, saj se tlak v predebelem estrihu segreva dlje, s tem pa se poveča poraba energije. Samorazlivni estrih je pri tem zelo učinkovit, ker zaradi dobre toplotne prevodnosti hitro prevzame toploto iz cevi in jo posreduje skozi talno oblogo v zrak. Ob tem je tovrstni estrih tudi primerna podlaga za različne talne obloge: keramične ploščice, parket, laminat in druge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta