(FOTO) Arhitektura navdiha: Edinstveno poslopje, ki so ga zasnovali tako, da odlično komunicira z izjemno okolico

Jasna Marin Jasna Marin
29.03.2021 04:00
Nevsakdanja stavba v Barceloni, s privlačnimi okroglinami in slikovitim pročeljem, je opazna že na daleč. Ne nazadnje je tudi nastala s prav posebnim namenom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lluc Miralles/embt

Benedetta Tagliabue, profesorica na fakulteti za arhitekturo ETSA v Barceloni in direktorica arhitekturnega studia Miralles Tagliabue EMBT, je za dobrodelno mrežo Maggie's Centres zasnovala edinstveno poslopje oddelka za nego pacientov z rakom v bolnišnici v Barceloni. Stavba, razdeljena na dve nadstropji s po 200 kvadratnimi metri, se imenuje Center Kalida Sant Pau in predstavlja novi del kompleksa Bolnišnice svetega Pavla (Hospital de Sant Pau) v barcelonski četrti El Guinardo, ki so jo leta 1997 uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine.

Več kot skodelica čaja

Poleg želja po novih prostorih so bila izhodišča projekta razkošje materialov, tekstur, barv, geometrijskih oblik, risb in povezovanje z zelenjem v neposredni okolici izvirnega bolnišničnega kompleksa. Tamkajšnji vrt obsega 650 kvadratnih metrov površine. "Velikost poslopja, v katerem je dnevni center, oblikovno dovršenost njegovega pročelja in vrt okoli stavbe smo zasnovali tako, da odlično komunicirajo z izjemno okolico," poudarja arhitektka Benedetta Tagliabue.

Lluc Miralles/embt

Sodobna stavba pritegne poglede z zaokroženimi linijami, ki mehčajo vez z osrednjim poslopjem stare bolnišnice, odetim v rdečo klinker opeko. Tudi fasada nove zgradbe je iz rdečih opek, le da je mestoma okrašena s slikovitimi keramičnimi ploščicami v obliki satovja, kar je bila domislica sodelavcev iz arhitekturnega biroja EMBT. Na tak način opečnati material presega nevtralnost in deluje igrivo, morda celo zdravilno.

Lluc Miralles/embt

Dinamična, vendar pomirjajoča notranjost

Podobno, kot je nenavadna zunanjost poslopja, se tudi v njegovi notranjosti skrivajo pravi dragulji.

V spodnjem delu objekta so skupni prostori, vključno s kuhinjo in majhno knjižnico. Osrednji del pritličja so namenili prostorni in zračni jedilnici s stropom, ki sega daleč v višave. "Ko ljudje, najsi bodo pacienti, njihovi svojci ali prijatelji, stopijo skozi vrata in jim ponudijo skodelico čaja, se počutijo, kot bi bili doma, in uživajo v spokojnosti trenutka," razkriva arhitektka.

Lluc Miralles/embt


Jason Keith/fundacio Kalida

Interier je oblikovala mednarodno priznana arhitektka in oblikovalka Patricia Urquiola, ki se je odločila za svetlo in preprosto notranjo zasnovo. Keramične ploščice na tleh in stenah lepo dopolnjujejo lesene detajle ter tradicionalen sodasto obokan strop, obdan z rdečo opeko. S premišljenim oblikovanjem interierja je nastal fleksibilen prostor, v katerem lahko pacienti sodelujejo v različnih dejavnostih. V tem smislu je bila vzpostavitev dialoga z arhitekturo temeljnega pomena. "Delali smo na šesterokotnosti, ki je ponudila razdelitev prostorov za različne naloge. Od tam smo vizualizirali funkcionalna okolja in odprte konfiguracije, ki izvirajo iz raznovrstnega operativnega okolja, kjer se lahko pojavijo različne ravni intimnosti," razlaga Patricia Urquiola.

Lluc Miralles/embt

Prostori so opremljeni z vzorčastimi zofami, volnenimi preprogami in dekorativnimi belimi visečimi lučmi, medtem ko vanje skozi mrežasto pročelje iz rdečih opek in keramičnih ploščic pronica dnevna svetloba.

Lluc Miralles/embt

V zgornjem nadstropju so prostori, v katerih potekajo terapije, svetovanja in srečanja. Vanje se vstopa prek podesta, ki je hkrati edinstvena razgledna točka s pogledom na jedilnico.

Lluc Miralles/embt

V družbi starih oljk

Center Kalida Sant Pau je v širšo okolico umeščen tako, da omogoča neposreden dostop do onkološkega oddelka bolnišnice. Obdan je z vrtom z več terasami, kjer se bohotijo drevesa in raztezajo pergole. Posedanje na vrtu v družbi veličastnih oljk pacientom omogoča, da se miselno umaknejo iz bolnišničnega okolja in občudujejo zdravilno zelenje.

O edinstveni arhitekturi zaobljenih linij arhitektka Benedetta Tagliabue razmišlja takole: "Zame je bistveno, da arhitektura, ki jo ustvarim, pomaga drugim. Raziskave dejansko kažejo, da arhitektura lahko izboljša naše razpoloženje in dojemanje življenja, zato sem prepričana, da lahko z dobro arhitekturo postanemo boljši ljudje."

Lluc Miralles/embt


Paola Acevedo/fundacio Kalida
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta