(INTERVJU) Sodobno ogrevanje: "Toplotna črpalka je fantastična naprava"

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.11.2020 02:00

Z Bogdanom Kronovškom, direktorjem podjetja Kronoterm, o tem, zakaj veljajo toplotne črpalke za prijazne do okolja, s čim lahko primerjamo njihovo učinkovitost in kako se spominja zgodovine podjetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kronoterm

Toplotna črpalka toplote ne ustvarja, ampak jo samo prečrpava. Črpa jo iz okolice - zemlje, vode, zraka -, ki je neizmeren, brezplačen in obnovljiv vir, in pošilja v ogrevalni sistem na želeno temperaturo. Torej toplotna črpalka ne prispeva h globalnemu segrevanju kot drugi načini ogrevanja, zato ne povzroča zdravju in okolju izredno škodljivih emisij CO2, NOx, PM10, PM2,5, SO2 in drugih. Za pogon potrebuje le delček električne energije, kar v praksi pomeni, da iz ene enote vložene električne energije dobimo od tri do šest enot uporabne toplote. To električno energijo za pogon pa lahko pridobimo iz električnega omrežja ali proizvedemo sami, na primer s sončno elektrarno. Zato je ogrevanje s toplotno črpalko izredno ugodno oziroma v kombinaciji s sončno elektrarno praktično brezplačno. Zagotavlja nam tudi najvišje udobje, saj lahko imamo hkrati na voljo ogrevanje, toplo sanitarno vodo in celo hlajenje, česar drugi načini ne omogočajo. Udobno pa je tudi upravljanje na daljavo, kar preko mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Zaradi vsega naštetega je toplotna črpalka resnično fantastična naprava, saj je izmed vseh načinov ogrevanja najbolj prijazna do okolja, najbolj varčna ter najbolj udobna za uporabo, pravi Bogdan Kronovšek, direktor podjetja Kronoterm. Prepričan je, da je ogrevanje s toplotno črpalko trenutno - in bo še kar precej časa - najbolj racionalna ter udobna odločitev.

Kakšen spisek vprašanj bi si moral pripraviti nekdo, ki se odloča za toplotno črpalko, da bo na koncu dobil optimalen izdelek za svoj dom?

Bogdan Kronovšek, direktor podjetja Kronoterm: "Toplotna črpalka je najboljša izbira z vidika prihrankov, preprostosti uporabe kot tudi učinkovitosti."
Kronoterm

"Pomemben je temeljit razmislek, saj je ponudba na trgu res obširna in je izbira težka. Toplotna črpalka je najboljša izbira z vidika prihrankov, preprostosti uporabe kot tudi učinkovitosti. Katero izbrati, pa je velik izziv za posameznika. Učinkovite so vse in vse grejejo. Pomembne so malenkosti, ki lahko zmotijo vsakdanjik in kakovost bivanja. Najprej se je treba vprašati, kje bo stala toplotna črpalka in kako se bo zlila z okolico, da je ne bo motila. Videz neprivlačne škatle namreč močno zaznamuje arhitekturo hiše, v katere oblikovanje in videz so lastniki vložili ogromno truda in denarja. Enako je s hrupom. Ogromno toplotnih črpalk je izjemno glasnih, zvok se namreč odbija in s tem potencira, kar na vse manjših zemljiščih in ob vse pogostejši uporabi toplotnih črpalk povzroča mnogo težav in medsosedskih nesoglasij. Pomembno je izbrati toplotno črpalko, ki je tiha že sama po sebi, ne šele na razdalji petih metrov. Naprava mora postati nevidna in nemoteča, tako da dejansko pozabimo nanjo in samo tiho dela v ozadju, nam pa zagotavlja topel dom. Preveriti je treba tudi učinkovitost toplotne črpalke, kajti razlika v letnem grelnem številu SCOP med 3,0 in 5,0 pomeni še večje prihranke na letni ravni. Pred nakupom se je treba prepričati o vseh skritih stroških, ki lahko nastanejo pri vgradnji - na primer za dodatno vremensko zaščito, ki jo je treba vgraditi naknadno. Tudi razni dodatni elementi pri montaži niso nujno vključeni v osnovno ponudbo. Zadnje vprašanje, ki se ga nikakor ne sme izpustiti, pa je, kaj bo, če bo šlo kaj narobe. Kdo mi bo pomagal, ko bom potreboval servis? Je na voljo hitra in odzivna servisna ekipa? Lahko naredijo servis tudi na daljavo? Kako bo z rezervnimi deli čez pet, deset let? Bo ponudnik še na voljo? Doba uporabnosti toplotnih črpalk je 15 let in več. Smiselno je tudi, da se stranka pred nakupom na sedežu ponudnika prepriča, kako je vse obljubljeno tudi v praksi. Večkrat se je namreč že zgodilo, da so nas še pred nakupom poklicali na servis in bili izjemno pozitivno presenečeni nad odzivnostjo naše servisne ekipe."

Za hiše in stanovanjske bloke

Je za novogradnjo s talnim ogrevanjem potrebna drugačna toplotna črpalka kot za staro prenovljeno hišo, ki ima cevni radiatorski sistem?

"To je veljalo včasih oziroma še velja za nekatere toplotne črpalke, zato morajo biti kupci še vedno pozorni na to dejstvo. V Kronotermu smo že pred leti razvili sistem in uporabljamo posebno tehnologijo, ki omogoča zelo učinkovito ogrevanje tako pri talnem oziroma nizkotemperaturnem ogrevanju kot pri radiatorskem ogrevanju s potrebno temperaturo vode 65 °C ali več. Naše toplotne črpalke so tako primerne praktično za vse ogrevalne sisteme."

Pa vendar vsi nimamo lastne hiše. So toplotne črpalke primerne tudi za večstanovanjske stavbe, celo večje bloke?

"Toplotne črpalke so tako kot za hiše primerne tudi za večstanovanjske objekte. Stanovalcem omogočajo nižje stroške ogrevanja ter višje udobje in okolju prijazno bivanje. Vendar je pri takšnih projektih resnično pomembno izbrati pravega in kompetentnega partnerja, da so na koncu pričakovanja stanovalcev izpolnjena. V Kronotermu imamo za takšne projekte ekipo strokovnjakov in tako investitorju zagotavljamo določitev potreb in sistema, izdelavo projekta, izvedbo ter vgradnjo z našimi pooblaščenimi partnerji, zagone sistema ter pomoč pri uporabi in spremljanju delovanja celotnega sistema. Montirali smo že precej tovrstnih sistemov, na katere smo tudi ponosni in odlično delujejo. Lahko pa tudi omenim, da so se že v kar nekaj primerih stanovalci po zaključeni konkurenčni investiciji v sistem s toplotno črpalko nezadovoljni obrnili k nam po pomoč, saj so izbrali nekompetentnega izvajalca ter neprimerno opremo. Ker sistem ni izpolnjeval pričakovanj stanovalcev in obljub izvajalca, je bilo treba odstraniti vso opremo. Mi pa smo jim naredili projekt ter sistem, ki ustreza njihovim zahtevam in dejansko izpolnjuje pričakovanja. Skratka toplotne črpalke so primerne za večstanovanjske objekte, nove ali stare, pomembno je, da se izvede projekt ter izbere kompetentnega izvajalca z izkušnjami in referencami."

Prvi so bili zemeljski kolektorji

Kakšna je bila prva toplotna črpalka, ki ste jo razvili v Kronotermu?

"Prva toplotna črpalka, ki smo jo razvili v tedanjem podjetju Termo-tehnika, je bila namenjena segrevanju sanitarne tople vode, namestila se je v klet ali kotlovnico in je bila samostojna ali z integriranim bojlerjem. Prve črpalke za ogrevanje stavb pa smo razvili in izdelali za uporabo zemlje - prek zemeljskega kolektorja in geosond - in podtalnice kot toplotnega vira. Prvi sistemi so bili izvedeni za ogrevanje individualnih hiš ter šol in vrtcev."

Upravljanje z glasom

V čem so vaše nove toplotne črpalke drugačne, boljše od tiste prve?

"Vseh teh 30 let smo premikali meje na tem področju, zato so razlike med prvimi in temi, ki jih proizvajamo zdaj, ogromne. V začetku smo se trudili narediti tehnologijo delujočo in uporabno, kupci pa so bili večinoma tehnični in energetski zanesenjaki. S popularizacijo toplotnih črpalk pa so se z leti spremenili tudi navade in pričakovanja kupcev oziroma uporabnikov. Zdaj je večji poudarek na tem, da so preproste za uporabo in vgradnjo, da se prilagodijo arhitekturi objekta, da niso neke grde izstopajoče škatle, da so izredno tihe, narejene iz okolju prijaznih materialov, da zagotavljajo obljubljene prihranke ter da je uporabnikom na voljo takojšna in zanesljiva tehnična podpora. Za ilustracijo lahko povem, da so bili faktorji učinkovitosti pred 30 leti okrog 3, zdaj pa dosegajo tudi 6, kar je izreden napredek. Če je bil pred 30 leti na toplotni črpalki preprost termostat z eno temperaturo, jo zdaj lahko upravljamo preko mobilnega telefona, celo glasovno, in to celoten ogrevalni sistem. Krmilnik ima zdaj več kot 12 tisoč parametrov ter preko 60 tisoč vrstic programske kode, spremljamo pa nekaj deset različnih temperatur, več različnih sistemskih tlačnih vrednosti ter vse električne vrednosti kompresorja, adaptivne in prediktivne algoritme za vzdrževanje primerne temperature v objektu in še kaj. Vse to nam omogoča, da toplotna črpalka zdaj deluje bistveno bolj učinkovito in zanesljivo v vseh vremenskih razmerah in različnih ogrevalnih sistemih."

Nanjo prislanjajo ušesa

Kako pomembno je strankam tiho delovanje in kako ga zagotavljate?

"S splošno uporabo toplotnih črpalk tudi v strnjenih naseljih je postal njihov hrup eden glavnih vzrokov medsosedskih sporov ter slabe volje uporabnikov, pa tudi glavni razlog za dvom pri nakupu. Ta problem je bil glavno vodilo pri razvoju zadnje generacije naših toplotnih črpalk zemlja-voda in zrak-voda. Z našimi strokovnjaki ter s pomočjo enega najboljših laboratorijev v tej regiji, v katerega smo vložili več kot milijon evrov, nam je uspelo odpraviti ta problem in narediti skoraj neslišne toplotne črpalke. S konstrukcijskimi in regulacijskimi rešitvami smo enormno znižali zvočno moč, preprečili vibracije, lastne frekvence ter tonalitete, izstopajoče za človeški sluh. Tako je naša nova generacija toplotnih črpalk primerna za vse vrste vgradnje, tudi v strnjenih naseljih. Njihovo delovanje navdušuje kupce, saj je tako tiho, da ga preverjajo z otroškimi vetrnicami ali gibanjem rastlin v bližini pa s tudi prislanjanjem ušes na napravo."

Ali trenutno razvijate kakšno novo toplotno črpalko in kaj bo njena posebnost?

"Ker smo zelo razvojno naravnani, ves čas razvijamo nove rešitve in sisteme. V naslednjih mesecih bomo trgu predstavili novo fleksibilno rešitev toplotne črpalke zrak/voda manjše moči za novogradnje in stanovanja. Posebnost bo, da bodo vse prednosti linije Adapt združene v zelo majhni napravi s fleksibilno uporabo, ki bo primerna tako za notranjo postavitev v tehnični prostor ali podstrešje z zajemom zunanjega zraka kot tudi za zunanjo postavitev. Njena velikost in fleksibilnost bosta omogočali uporabo tudi pri individualnih rešitvah ogrevanja in pripravi tople sanitarne vode za posamezna stanovanja v večstanovanjskih stavbah. Primarno smo jo razvili za nizozemski trg, vendar verjamem, da bodo tudi slovenski kupci veseli te edinstvene rešitve."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta