Je surovi krompir res strupen?

Jasna Marin Jasna Marin
24.03.2023 04:00

V Evropo so ga v 16. stoletju prinesli Španci, na Slovenskem smo ga spoznali v prvi polovici 18. stoletja. Danes najbrž ni gospodinjstva, v kateri ne bi uporabljali krompirja za kuhanje in cvrtje. Kaj pa surovega?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mnenje, da je surovi krompir strupen, je napačno. Res pa je, da surov ni nič kaj okusen in tudi gristi ga ni prijetno, tako da ne boste tako zlahka našli nekoga, ki bi grizljal surov krompir. Lahko pa iz surovega krompirja stiskamo sok v sokovniku in ga pijemo trikrat dnevno za odpravljanje želodčnih težav.

Shutterstock

Pomaga pri opeklinah in nečistočah na koži

Pravzaprav je sok iz krompirja primeren še za lajšanje nekaterih težav. Natiranje s sokom surovega krompirja ali z vodo, v kateri se je kuhal krompir, naj bi pomagalo pri revmi, protinu, izvinih, modricah. Na manjše opekline lahko polagate hladne obkladke iz surovega krompirja. Sok nekalečega surovega krompirja vsebuje lahko prebavljive naravne sladkorje, ki vpije odvečno želodčno kislino. Ti sladkorji se s kuhanjem spremenijo v škrob. Sok svežega krompirja ali nariban sveži krompir odpravljata nečistoče na koži in pomagata pri poškodbah kože (žulji, razpoke, udarci).

Shutterstock

Pozor, nekaj pa je res strupeno

Zelo pozorni morate biti, če se krompir obarva zeleno. Takšnega ne smete uživati. Zelena obarvanost se pojavi, če pride krompir v stik s svetlobo. Zeleni del vsebuje solanin in tak krompir je strupen – svež ali temperaturno obdelan. Če zeleni del zaužijemo, lahko pride do želodčnih težav, bruhanja, zaprtja, znani so tudi primeri smrti. Tudi nadzemni deli krompirja so strupeni.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta