Kaj narediti, da vas po uživanju fižola ne bo napenjalo?

J. M.
01.02.2023 03:00

Fižol je pomemben vir beljakovin v prehrani, ki izvira iz Južne Amerike. V 16. stoletju so ga španski zavojevalci prinesli v Evropo. Resda velja za zdravo živilo, vendar pa je tudi težko prebavljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vlaknine v fižolovem zrnju nase vežejo strupene in maščobne snovi in koristijo debelemu črevesju za boljše odvajanje. Fižol pomaga znižati koncentracijo holesterola v krvi, zaradi česar je koristen za srce in ožilje. Spodbuja delovanje jeter. Pomlajevalno deluje na celice.

Shutterstock

Dobrodejni stroki

Kaj pa stročji fižol? Ta odstranjuje strupene snovi iz telesa in znižuje raven sladkorja v krvi in seču. Sladkornim bolnikom koristi pitje čaja iz posušenih fižolovih strokov za znižanje ravni sladkorja v krvi.

Stročji fižol pomaga tudi pri blaženju revme. Odpravlja sečno kislino iz telesa. Krepi srce. Spodbuja delovanje jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Bogat je s silicijem, ki je pomemben za zdrave kosti in vezno tkivo.

Shutterstock

Koristne sestavine

Fižol vsebuje vitamin C, ki krepi imunski sistem, vitamine B, ki so pomembni za zdravo živčevje in dobro prebavo, provitamin A, vlaknine za črevesje, silicij za zdrave kosti in vezno tkivo, kalcij, železo, mangan za rast las, molibden za presnovo.

Do manj napenjanja

Ne smemo pa zanemariti, da je fižol težko prebavljivo živilo. Oboleli na želodcu in črevesju naj se mu izogibajo, ker napenja. Za lažje prebavljanje naj se zrnje čez noč namaka v vodi. Fižol naj se začini z zelišči, ki preprečujejo napenjanje (kumina, janež, timijan, majaron). Ledvični bolniki se običajno morajo odpovedati fižolu zaradi preveč beljakovin.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta