Kaj narediti, da v fižolovo zrnje ne zaidejo žužki?

Jasna Marin Jasna Marin
15.08.2021 03:56
Pridelovanje lastnih semen in njihova izmenjava postajata vse bolj priljubljena, saj omogočata prihranek, ker nam v naslednji sezoni ni treba kupiti vseh semen, obenem pa tako vzdržujemo boljše in odpornejše sorte.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V domačem vrtu največ pobiramo seme fižola in tako ohranjamo sorte, ki so jih sadile naše babice in mame. Za seme si označimo najlepše, najdaljše, predvsem pa popolnoma zdrave stroke, prav tako je priporočljivo, da odbiramo prve stroke, ker so bolj zdravi od jesenskih. Fižol je zrel, ko se stroki na rastlini posušijo in začnejo pokati.

Shutterstock



Fižolar ali fižolov hrošč (znanstveno ime Acanthoscelides obtectus) je vrsta hroščev, ki velja za skladiščnega škodljivca.
Shutterstock

Suha senca

Zrnja ne sušimo na soncu, ampak v senci, izpostavljena prepihu. Posušeno fižolovo zrnje lahko shranimo v stekleni embalaži, ki jo pokrijemo z bombažno krpo, lahko tudi v papirnatih vrečicah ali vrečicah iz blaga, najbolje pa v gostih platnenih vrečah. Na vsako vrečo obvezno napišemo vrsto in sorto rastline, katere seme smo posušili in shranili, ter datum pridelave zrnja. Da med zdravo in kakovostno zrnje ne bi zraven prišli drugi žužki in molji, damo med vreče posušene lovorjeve liste.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta