Kaj potrebujejo žive meje v tem obdobju?

Jasna Marin Jasna Marin
04.08.2021 04:00
Sajenje rastlin za žive meje in rez vednozelenih grmov običajno opravimo v mesecih, ki se začneta na črko a: aprila in avgusta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Od sredine avgusta je čas za presajanje rastlin, ki čez zimo ohranjajo liste. Sem spadajo vednozeleni listavci in iglavci. Kaj pa rez? Vremenske in klimatske razmere v zadnjih letih so se nekoliko spremenile. Aprila so včasih še nizke temperature, zato se rez prestavi v začetek maja. Avgusta pa je še velikokrat prevroče, zato se druga rez žive meje opravi konec avgusta ali v začetku septembra. Striženje naj poteka v oblačnem vremenu. Pri mladih živih mejah je tako, da jih je po obrezu in gnojenju nekaj časa dobro zalivati.

Jasna Marin

Nekatere je dobro rezati trikrat

Iglavce v živih mejah navadno režemo dvakrat, medtem ko listavce, kot so liguster, bukev ali gaber, obrežemo trikrat, če hočemo zelo lepo oblikovano živo mejo. Prvo rez opravite po spomladanskem prirastu, obvezno še pred poletno vročino. Vmesno striženje opravite poleti, a takrat ne režite premočno, poleg tega izberite teden, ko ni pretirane vročine, ali se dela lotite pred dežjem. Zadnjega obrezovanja intenzivno rastoče žive meje pa se lotite konec avgusta.

Gardena



Pixabay


Pravočasno sajenje žive meje

Zgodnje sajenje je pomembno, da se lahko rastline do jeseni dobro ukoreninijo. Za sajenje izkopljite sadilno jamo ali jarek, ki je približno dvakrat večji od koreninske grude. Jamo dobro zalijte, da v njej stoji voda, nato vanjo položite koreninsko grudo rastline, jo zasujte z zemljo in utrdite (tla pohodite). Po presaditvi več tednov redno zalivajte tla okrog rastline, dokler se korenine dodobra ne vrastejo v zemljo.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta