(FOTO) Poznate rastline, s katerimi lahko nadomestite pušpan?

J. M.
03.08.2023 06:10

Pušpanova vešča, katere gosenice pojedo vse zelene dele rastline, je zadnja leta naredili ogromno škode na pušpanu. Med boleznimi na tej rastlini pa je daleč najbolj nevaren pušpanov ožig.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/www.ilex-robustico.com

Strokovnjaki s področja drevesničarstva in vrtnarji ugotavljajo, da je škropljenje s fitofarmacevtskimi sredstvi le začasna rešitev, ki jo je treba pogosto ponavljati. Bolj smotrno je pušpane zamenjati z drugimi, odpornejšimi grmovnicami. 

Ilex crenata 'Robustico'
Djd/www.ilex-robustico.com

Predstavljamo nekaj takšnih, ki s svojimi videzom spominjajo na pušpan:

Japonska bodika (Ilex crenata 'Robustico') je trpežna in nezahtevna okrasna rastlina, ki odlično prenaša rez. Lepo bo rasla v živi meji ali kot samostojna rastlina na vrtu ali v veliki posodi. Je zelo podobna pušpanu, a raste precej hitreje. Odvisno od sorte (teh je veliko) lahko v višino raste tudi do 3 metre in 2,5 metra v širino. Ima podobne liste kot pušpan. Spomladi zacveti, a so beli cvetovi skoraj neopazni. Jeseni se pojavijo okrogli, do 6 milimetrov debeli plodovi.

Japonska bodika je primerna za nižjo živo mejo kot tudi za kroglasto pristrižene grmičke.
Djd/www.ilex-robustico.com

Mirtolistno kosteničevje (Lonicera nitida) je vednozeleni grm z gosto, košato krošnjo. V višino zraste do 2 metra in 3 metre široko. Pušpanu sta zelo podobni sorti Elegans in Maygreen. Listi obeh so majhni jajčasti bleščeči in temno zeleni. Lonicera cveti konec pomladi, z drobnimi rumenimi cvetovi. Plodovi so majhne kroglice škrlatne barve. Lonicera je primerna za žive meje, ki jih ohranjamo na višini do 150 centimetrov.

Lonicera nitida
Heckenpflanzen Kaufen

Tisa (Taxus baccata) je iglavec s počasno pokončno in široko rastjo. Je zelo odporna rastlinska vrsta, ki odlično prenaša močno obrezovanje in oblikovanje, zato je primerna za tista mesta, kjer bi sicer sadili pušpan. Iglice tise so ploščate, bleščeče in temno zelene, merijo pa 2,5 do 3 centimetre. Rastlino režemo marca in nato še v začetku junija.

Taxus baccata
Shutterstock

Japonska trdoleska (Euonymus japonicus 'Microphyllus') je počasi rastoča zimzelena grmovnica, ki v višino zraste do 50 centimetrov, prav toliko tudi v širino. Listi so ovalni, usnjati, bleščeči, temno zeleni, cvetovi drobni, rumeno-zeleni, številni. Cveti spomladi, do novembra razvije drobne jagode.

Euonymus japonicus 'Microphyllus'
Wikimedia Commons

Zimzeleni češmin (Berberis buxifolia 'Nana') ima podobne liste kot pušpan, a je treba biti z rastlino pozoren, ker je v mrzlih zimah slabše prezimna. V višino in širino zraste zimzeleni češmin do 60 centimetrov. Uspeva na soncu in na polsenčni legi. Spomladi ima zelo opazne rumene cvetove.

Berberis buxifolia 'Nana'
Sodininkas.com
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta