Kaj vse se lahko pripeti na domačem balkonu in kje se najpogosteje pojavijo razpoke ali težave?

J. M.
14.08.2022 04:00

Da ne boste imeli težav z drago obnovo, je najbolje napake in težave na balkonu odpraviti čim prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Triflex/Getty Images/Aj Wattamaniuk

Balkoni ponujajo najhitrejši in najlažji način, da se iz notranjih prostorov podate ven in uživate nekaj časa na prostem. Kdor preživi dolge ure v pisarni, pa četudi domači, bo to še toliko bolj cenil. Toda tako kot vsak prostor v hiši ali stanovanju je tudi balkone treba občasno prenoviti ali preobraziti. Posebno pomembno je tesnjenje tal in priključkov na steno, ograjo in balkonska vrata. Navsezadnje morajo uporabljeni materiali več let vzdržati posebne obremenitve, kot so UV-sevanje, temperaturna nihanja, dež in zmrzal, kondenzirano vodo in veter.

Zarjavela mesta in razpoke v betonu je treba vzeti resno in jih čim prej sanirati.
Djd/Triflex

Pregled dvakrat letno

Strokovnjaki za prenovo priporočajo pregled balkonov vsaj dvakrat letno. Kajti če se majhne napake ne odpravijo pravočasno, se te lahko hitro spremenijo v večje, že kmalu pa se lahko pojavi nuja po večji obnovi ali v celo nevarnost poškodb gradbenega tkiva.

Pri pregledovanju detajlov na balkonu je treba paziti predvsem na prehode in stike med različnimi materiali. Tam obstaja povečano tveganje za nastanek razpok, saj imajo kovina, les in beton različen koeficient razteznosti, zaradi česar nastanejo razpoke na stavbi. Poškodovane fuge na tleh, obloženih s keramiko ali majhne razpoke v betonu je treba vzeti resno: v primeru zmrzali se lahko namreč deževnica, ki je prodrla v razpoke, razširi in poškoduje balkon, kar pogosto zahteva večja popravila. Obstaja tudi nevarnost, da vlaga prodre v sosednje komponente. Posledično bi lahko celo obstajala nevarnost plesni v notranjosti in nestabilnost balkona.

Pri pregledovanju detajlov na balkonu je treba paziti predvsem na prehode in stike med različnimi materiali.
Foto: Djd/Triflex

Ali materiali cvetijo?

Smiselno je preveriti tudi balkon od spodaj. Če tam odkrijete vodne kaplje, vodni kamen ali izcvetanje soli, so to znaki škode zaradi delovanja vlage v konstrukciji balkona. Za popravilo škode je dobro izbrati kvalificiranega obrtnika. Med materiali, ki so primerni za popravila, obstajajo denimo sistemi na osnovi tekoče plastike, ki se oprimejo različnih podlag, se fleksibilno prilagajajo majhnim kotom in se hitro strdijo. Izkušen strokovnjak lahko tako obnovi balkonska tla v enem dnevu s tekočo plastiko.

Med materiali, ki so primerni za popravila, obstajajo denimo sistemi na osnovi tekoče plastike, ki se oprimejo različnih podlag.
Foto: Djd/Triflex
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta