Kako lahko še pred jesenjo poskrbite za energijsko učinkovitost doma

Ba. V.
05.09.2024 06:00

Z zamenjavo dotrajanih strešnih oken lahko prihranite do 40 odstotkov energije, zanjo pa so trenutno na voljo sredstva Eko sklada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Ljudje v svojem domu običajno radi obdržijo predmete, ki imajo zanje sentimentalno vrednost, zato se na naših policah pogosto najdejo stari radii, del vintage pohištva in figurice iz porcelana. Medtem ko ti zakladi vsakemu domu dodajo osebno noto, je izjemno pomembno, da ob tem ustvarimo tudi zdravo, trajnostno in energijsko učinkovit bivalni prostor. Velikokrat k temu prispeva že menjava starih strešnih oken. Zdaj lahko zanje poskrbite tudi s pomočjo subvencij.

Kakovost zraka in osvetljenosti pod nacionalnimi standardi

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer vsak tretji Slovenec biva v neustreznih stanovanjskih razmerah, kjer se sooča s plesnijo, vlago ali visokimi stroški za ogrevanje. To pomeni, da sta nujno potrebni prenova in nadgradnja domov na področju energijske učinkovitosti in izboljšanja bivanjskih razmer, obenem pa se s tem izboljša tudi videz doma. Eden izjemno učinkovitih načinov, kako bistveno izboljšamo kakovost doma, hkrati pa ohranimo prijetno bivanje, je zamenjava starih strešnih oken.

Velux

Kako zmanjšati porabo energije za 40 odstotkov?

Eden večjih izzivov so dotrajana ali slabo vzdrževana okna, ki pogosto niso vgrajena po potrebnih standardih. Takšna strešna okna po mnogo letih začnejo slabo tesniti, zato se na stenah nabira plesen, okvirji pa začnejo počasi trohneti. Vse to je tudi vzrok za večjo porabo energije za ogrevanje.

Neža Močnik, arhitektka pri podjetju VELUX, poudarja: "Dobro vgrajeno, energijsko učinkovito strešno okno zagotovo izboljša vsakodnevno udobje, hkrati pa prispeva tudi k znatnim prihrankom energije. Po raziskavi, ki smo jo izvedli v našem podjetju, lahko že z zamenjavo strešnega okna in znižanjem notranje temperature za 2 °C porabo energije za ogrevanje zmanjšamo za do 40 odstotkov, ne da bi pri tem sprejemali kompromise glede udobja."

Sredstva za zamenjavo strešnih oken

Menjava strešnih oken je enostaven in učinkovit postopek, saj se zanjo lahko odločite v kateremkoli delu leta. Potrebno je le suho vreme, pri čemer namestitev običajno traja le nekaj ur do enega dneva. Ob menjavi strešnih oken pa lahko zdaj izkoristite tudi subvencije Eko sklada, ki prizna do 30 odstotkov stroškov naložbe. Subvencija je v primerjavi s prejšnjimi leti višja, saj priznajo do 250 €/m2 zamenjanih oken, vanjo pa so vključena tudi senčila in obdelava špalet.

Dodatne informacije o subvencijah lahko preverite na naslednji povezavi.

Velux
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta