Korak za korakom do energetsko učinkovitega doma

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.09.2023 08:00

Z neodvisnim energetskim svetovalcem in strokovnjakom iz Ensveta Patricjem Božičem o tem, kaj vpliva na energetsko učinkovitost stavbe in zakaj je vloga strokovnjaka, predvsem energetskega, zelo pomembna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prvi korak v procesu izboljšanja energetske učinkovitosti stavbe je zagotovo posvet z energetskim strokovnjakom. Ta korak vključuje temeljit pregled trenutnega energetskega stanja stavbe, ki zajema oceno sedanje energetske učinkovitosti, preverbo stanja energetskih naprav, ogrevalnega sistema, izolacije, zunanjega stavbnega pohištva in toplotnih mostov ter drugih relevantnih dejavnikov, opozori Patricjo Božič.

Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET
Osebni Arhiv

Drugi korak, ki prav tako zahteva sodelovanje energetskega strokovnjaka, je oblikovanje načrta ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti obstoječega stanja, nadaljuje. "Ti ukrepi lahko vključujejo namestitev toplotne izolacije, zamenjavo ogrevalnih naprav, obnovo stavbnega pohištva, vgradnjo prezračevanja z rekuperacijo in druge," našteje, hkrati pa poudari, da imajo prioriteto pri tem ukrepi, ki se nanašajo na izboljšanje ovoja stavbe, vendar lahko zaporedje ukrepov prilagodimo tudi glede na vračilno dobo. "V nekaterih primerih je treba izvesti določen ukrep pred drugimi, na primer zamenjati dotrajano ogrevalno napravo. Pri izvedbi ekonomike ukrepov je smiselno upoštevati tudi možnost pridobitve nepovratnih sredstev, ki jih ponuja Eko sklad," opozori Božič.

Posvet z energetskim strokovnjakom je prvi korak do kakovostnega in celostnega načrta energetske prenove stavbe.
Shutterstock

Nato sledi določitev specifičnih ukrepov, ki jih bomo izvedli, in njihovega zaporedja. V primeru bolj kompleksnih posegov, kot je celovita energetska sanacija, je priporočljivo pripraviti ustrezno projektno dokumentacijo, ki bo natančno opredelila tehnične rešitve.

"Tretji korak je dejanska izvedba načrtovanih ukrepov. Pri tem je ključnega pomena izbira kakovostnih izvajalcev in natančen nadzor nad izvajanjem del." Po izvedbi ukrepov pa ne smemo zanemariti rednega vzdrževanja, nadaljnjega spremljanja in upravljanja stavbe, kar je ključno za ohranjanje dosežene energetske učinkovitosti, poudarja sogovornik.

Z zamenjavo oken do 30 odstotkov prihranka energije

Skoraj nepogrešljiva, da bi izboljšali energetsko učinkovitost stavbe, je zamenjava zunanjega stavbnega pohištva. Ta lahko, kot pravi Božič, pripomore k velikemu zmanjšanju toplotnih izgub ovoja stavbe.

"Sodobno stavbno pohištvo ima bistveno manjše toplotne izgube, na primer toplotna prehodnost 0,8 W/m2K, v primerjavi s 30 ali 40 let starimi okni s toplotno prehodnostjo 2,7 W/m2K, kar znatno vpliva na energetsko učinkovitost stavbe, pri tem pa nismo upoštevali prezračevalnih izgub, ki niso zanemarljive," pove sogovornik in postreže s podatkom, da trenutna zakonodaja zahteva uporabo stavbnega pohištva s toplotno prehodnostjo Uw ≤ 1,0 W/m2K v ogrevanih prostorih, lahko pa se odločimo za vgradnjo energetsko bolj učinkovitih.

Pomembno pa je tudi vedeti, da izbira energetsko učinkovitega stavbnega pohištva predstavlja le polovico naloge, nadaljuje Božič, saj je pravilna montaža oken ključnega pomena. Da bi dosegli najvišjo energetsko učinkovitost in preprečili vdor vode, zraka ter hrupa, je priporočljiva montaža po smernicah RAL. Prav tako še izpostavi, da lahko samo z zamenjavo stavbnega pohištva v nekaterih primerih dosežemo tudi do 30 odstotkov prihranka energije pri ogrevanju.

Tudi pri prenovi je priporočljiva vhradnja oken po smernicah RAL.
Shutterstock

Odpravimo toplotne mostove

Kaj pa izolacija stavbe? Patricjo Božič je mnenja, da lahko z izvedbo ukrepa vgradnje toplotne izolacije znatno povečamo energetsko učinkovitost stavbe, saj preprečuje toplotne izgube skozi stene, strop in tla. "Ključnega pomena je, da izolacija poteka neprekinjeno po celotnem zunanjem ovoju stavbe, vključno s stenami, tlemi in streho. Pri tem je pomembno tudi, da odpravimo toplotne mostove, ki bi omogočali nekontrolirano izgubo toplote ter s tem povzročili težave, kot so vlaga in plesen," opozori sogovornik. Prav tako doda, da na izbiro toplotnoizolacijskega materiala vpliva več faktorjev, na primer prevodnost materiala in njegova debelina, zato je pomembno, da se pri izboru toplotnoizolacijskega materiala oz. toplotnoizolacijskega sistema posvetujemo s strokovnjakom. "Pravilna izvedba toplotne izolacije stavbe omogoča zmanjšanje porabe energije za ogrevanje ali hlajenje, kar prispeva k energetski učinkovitosti stavbe in zmanjšanju stroškov energije," razlaga sogovornik.

Pravilna izvedba toplotne izolacije stavbe zagotavlja zmanjšanje porabe energije za ogrevanje ali hlajenje.
Shutterstock

Toplotne črpalke kot ena najboljših rešitev

Tudi zamenjava predvsem zastarele ogrevalne naprave lahko bistveno prispeva k izboljšanju energetske učinkovitosti stavbe. "Izbor nove ogrevalne naprave ima velik vpliv tako na porabo energije kot na udobje bivanja. V mnogih primerih se toplotne črpalke izkažejo za eno najboljših rešitev. Razlogi za to vključujejo njihovo sposobnost izkoriščanja toplote iz okolja, kot so zrak, voda ali zemlja, pri čemer dosežejo visoko učinkovitost. Za vsak kilovat električne energije pridobijo od tri do pet ali več kilovatov toplotne energije. Poleg tega ne zahtevajo, da se z njimi pretirano ukvarjamo," pojasnjuje sogovornik in še doda: "Če toplotno črpalko kombinirate s sončno elektrarno, lahko izkoristite energijo sonca za ogrevanje vaše stavbe in dodatno zmanjšate odvisnost od tradicionalnih virov energije."

Po njegovih besedah pa je pri izbiri ogrevalne naprave in kombinacije s sončno elektrarno treba upoštevati specifične zahteve, kot so predpisi, geografska lega objekta, razpoložljivi viri ... Zato pri izbiri ogrevalne naprave priporoča posvetovanje z energetskim strokovnjakom, ki vas bo usmeril k najboljši rešitvi za vaše potrebe.

Izbor nove ogrevalne naprave ima velik vpliv tako na porabo energije kot na udobje bivanja. V mnogih primerih se toplotne črpalke izkažejo za eno najboljših rešitev.
Kronoterm

S prezračevanjem do boljšega zraka in prihrankov

Danes pa prihaja v ospredje vedno bolj tudi potreba po ustreznem prezračevanju.

"Energetsko učinkovito prezračevanje je ključnega pomena za zagotavljanje kakovosti zraka in udobja v sodobnih bivalnih prostorih, hkrati pa tudi za zmanjšanje porabe energije v stavbah. Ne glede na izbiro sistema - centralno ali lokalno prezračevanje - je cilj enak: zagotoviti svež zrak, odstraniti onesnaževalce in izvajati rekuperacijo toplote na zavrženem zraku," poudari energetski svetovalec, ki pravi, da je pomembnost ustreznega prezračevanja doma večplastna. "Pravilno prezračevanje odstrani škodljive snovi iz zraka, kot so ogljikov dioksid, vlaga, onesnaževalci iz materialov in vonjave, ter zagotovi konstanten dotok svežega zraka, kar preprečuje nastanek zdravstvenih težav, kot so alergije in bolezni dihal."

Prezračevalni sistem zagotavlja dovod svežega zraka, ki je nujno potreben v sodobnih zračno zatesnjenih stavbah.
i-Vent

Energetsko učinkovito prezračevanje opazno vpliva tudi na učinkovitost objekta: "Če smo ovoj stavbe že ustrezno toplotno sanirali in vgradili učinkovit način ogrevanja in priprave tople sanitarne vode, predstavlja prezračevanje največji potencial za dodatno zmanjšanje rabe energije. Hkrati pa sistem zagotavlja dovod svežega zraka, ki je skorajda nujno potreben v sodobnih zračno zatesnjenih stavbah."

Pri izbiri sistema je ključno, da nam ta omogoča nadzor prezračevanja ter da je obratovanje naprav energetsko učinkovito, pojasni Patricjo Božič. Tehnologije, ki omogočajo nadzor s pomočjo senzorjev kakovosti zraka in vlage, zagotavljajo še boljše prilagajanje sistema glede na dejanske potrebe. Vsekakor pa je pri izvedbi sistema prezračevanja pomembno tudi njegovo ustrezno načrtovanje in pravilna izvedba, še sklene energetski svetovalec.

Pri izbiri ogrevalne naprave in kombinacije s sončno elektrarno je treba upoštevati specifične zahteve, kot so predpisi, geografska lega objekta, razpoložljivi viri. 
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta