Naj vas ne ustavi ne sonce ne dež: Teraso opremite s sodobno tendo ali pergolo

Ba. V.
10.08.2024 06:00

S primernim nadstreškom, ki varuje pred vsemi vremenskimi nevšečnostmi, lahko na terasi uživamo v vseh letnih časih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poleti je več kot dovolj priložnosti za druženje na prostem, ob tem pa si vedno najbolj želimo, da nam računov ne bi prekrižalo vreme - bodisi vročina bodisi veter in dež. Na srečo je na tržišču na voljo dovolj opreme, ki nam lahko zagotovi nemoteno uživanje na terasi ali vrtu tudi v sončni pripeki ali poletni plohi.

Ena možnost so denimo tende, narejene za varovanje terase pred močnimi sončnimi žarki in tudi pred nalivom. Da bi zadovoljivo opravljale to dvojno nalogo, morajo imeti posebej oblikovano, močno ogrodje, nanj pa napeto vodotesno platno. Če želimo, da nas platno zanesljivo varuje tudi pred UV-sevanjem, izberemo tako z zaščitnim faktorjem 80. S prečno vpetimi aluminijastimi profili pa poskrbimo, da se tudi ob nalivu na njem ne začne nabirati luža. Tenda mora imeti naklon vsaj 5 °, da z nje odteče vsa voda. Za čas, ko se začne dan prevešati v večer in sončni žarki padajo na Zemljo pod vse bolj ostrim kotom, pa naj ima tenda še stransko platno, navito na navijalno cev, ki se spusti do potrebne višine. Za romantično vzdušje in nujno svetlobo za nočna druženja pa naj bo v pregibno roko vgrajena še LED-osvetlitev. 

Ikon Srl

Prav tako zanimiva možnost, kako na terasi zagotoviti senco in ostati na suhem, pa so bioklimatske pergole z vrtljivimi lamelami. Zaradi preproste, elegantne konstrukcije se zelo dobro prilegajo moderni arhitekturi, najvišje udobje bivanja pa zagotavljajo zaradi številnih naprednih funkcij: poleti varujejo pred pregrevanjem in odvajajo vroč zrak, ki se nabira pod nadstreškom, pozimi pa prepuščajo sončne žarke in tako omogočajo naravno ogrevanje. Namestitev lamel mora biti dovolj natančna, da pergola ob nalivu ne prepušča vode, konstrukcija pa dovolj močna, da zdrži tudi snežno odejo. Številne tovrstne pergole je mogoče povezati tudi z mobilno aplikacijo ali pa imajo vgrajeno daljinsko upravljanje, tako da lahko lamele premikamo s pritiskom na gumb. Za še več udobja v vseh letnih časih lahko ob straneh v konstrukcijo namestimo steklene stene ali platno, ki prepušča svetlobo. Tako zavarovani bomo na svežem zraku z veseljem uživali tudi pokriti z odejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta