Ogrevanje s peleti se znova splača

J. M.
10.12.2023 10:02

Letos opažamo, da ljudje ponovno raje posegajo po lesnih gorivih. Kaj je razlog za to?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za ogrevanje je lesna biomasa še vedno zelo smiselna izbira.
Shutterstock

"V preteklem letu so bile razmere na trgu energentov zlasti zaradi vojne v Ukrajini zelo nestabilne, cene lesne biomase pa visoke. Letos je cena lesne biomase znova zelo ugodna, za pelete boste denimo odšteli od 320 evrov za tono," pojasnjuje Jure Zidar iz podjetja Bioles Horizont, Podravskega podjetja leta 2022 v kategoriji mikro in malih podjetij. Tako Zidar poudarja, da so cene zdaj na nivoju, ki si jih biomasa zasluži.

Učinkovito in zanesljivo ogrevanje

Kljub rasti uporabe toplotnih črpalk in sončnih elektrarn ostaja uporaba lesne biomase konkurenčna in učinkovita možnost ogrevanja. Po besedah predstavnika Bioles Horizonta je lesna biomasa še vedno zelo smiselna izbira na daljši rok. Jure Zidar navaja, da je samo v Nemčiji bilo v zadnjem letu zmontiranih pol milijona toplotnih črpalk in imajo hkrati plan do leta 2030 registrirati 15 milijonov električnih vozil. To jasno nakazuje, da se bomo tako kot v tujini tudi v Sloveniji soočali z izzivi v električni infrastrukturi in zagotavljanju zadostne električne energije skozi ves dan. Dodatna vlaganja in omejevanje uporabe pa bo vplivalo na ceno in način obračuna električne energije v prihodnje, zato so lesni energenti zagotovo celovita in dolgoročna energetska rešitev.

Sogovornik izpostavlja, da so peleti tradicionalni in praktični vir energije. "Za trajnostno naravnane in iskalce dolgoročnih rešitev priporočamo pelete predvsem pri energetskih sanacijah obstoječih objektov. Opažamo pa, da so poleg peletov vedno bolj priljubljeni tudi v tujini lesni briketi. Lesne brikete priporočamo za ogrevanje v kaminih in kotlih na lesno biomaso, še posebej v primerih, ko lastniki nimajo veliko prostora za skladiščenje drv. Z njihovo uporabo je manj pepela in potreben je manjši prostor za skladiščenje, zato so idealni za tiste, ki imajo manj prostora ali pa želijo kupiti manjše količine."

Bolj kakovostna je kurilna naprava, manj je občutljiva na kakovost peletov.
Shutterstock

Nabava možna skozi vse leto

Jure Zidar pojasnjuje, da je bilo v preteklosti običajno priporočilo, da gospodinjstva nabavijo lesno biomaso poleti, ko so cene nižje. Vendar pa je lani prišlo do nenavadnih razmer, ko je v severni Evropi zmanjkalo peletov in briketov, medtem ko sta Srbija in BiH kljub zalogam prepovedala izvoz lesne biomase. To je povzročilo negotovost na trgu energentov. Kljub temu se je situacija hitro izboljšala za tiste, ki se ogrevajo z lesno biomaso. "Zaloga ostaja stabilna, lesni energenti so zopet konkurenčni," pravi Zidar. Poudarja tudi prednost nabave lesne biomase sproti, brez potrebe za dolgoročne zaloge. Ljudje lahko pakirane lesne energente nabavljajo tudi postopno skozi celotno ogrevalno sezono, s tem pa tudi razporedijo strošek za ogrevanje in zmanjšajo večjo enkratno finančno obremenitev.

Ljudje lahko pakirane lesne energente nabavljajo tudi postopno skozi celotno ogrevalno sezono.
Shutterstock

Preverite kakovost

O tem, kako izbrati kakovostne pelete, sogovornik pove: "Paziti je treba na to, da so peleti certificirani s certifikatom ENplus. Ob tem naj dodam, da kvalitetnejša kot je kurilna naprava, manj je občutljiva na kakovost peletov. Tako da lahko tisti, ki imajo visoko kakovostno kurilno napravo, v njej kurijo tudi cenejše pelete. Če pa nekdo uporablja kamin na pelete ali pa je na centralni peči zamenjal gorilnik za olje s peletnim gorilnikom, potem pa vsekakor svetujemo, da uporabljajo najkvalitetnejše pelete A1," sklene Jure Zidar.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta