Povečajte varnost svoje garaže pred povodnijo

J. M.
15.02.2024 05:00

Ker so garaže navadno zasnovane v kletnih ali pritličnih delih stavb, so običajno prva tarča poplav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hörmann Slovenija

V času poplav se pogosto pojavljajo poškodbe na garažnih vratih in v notranjosti garažnih prostorov. Servisna ekipa podjetja Hörmann Slovenija poudarja, da so poškodbe odvisne od tega, kako obsežna je bila poplava. "Če pride do izlitja vode brez neposredne sile na vrata, ne bo fizične poškodbe vrat, deroča voda pa je problem, ker s sabo nosi tudi predmete, ki lahko fizično zelo poškodujejo vrata," opozarjajo.

Najprej izklop in čiščenje

Kaj so pravilni koraki, ki jih je treba izvesti, če so garaža in garažna vrata poškodovana zaradi poplave? "Najprej je priporočljivo izključiti elektro instalacije iz omrežja, preklopiti vrata v ročni način delovanja. Čim prej je treba odstraniti vso umazanijo in kar je bilo naplavljeno, vrata očistiti, potem pa poklicati servisno službo, da serviser preveri, ali so bile kakšne poškodbe na vratih. Serviser namreč pregleda in nastavi vrata ter izvede vzdrževalni pregled," naštevajo pri Hörmann Slovenija.

Pri poplavi je najprej treba izključiti elektro instalacije iz omrežja in preklopiti vrata v ročni način delovanja - šele nato se lotimo čiščenja.
Hörmann Slovenija


Temeljito čiščenje je bistveno tudi zato, da odstranimo mulj, ki lahko s sabo nosi agresivne primesi. "Ko so vrat očiščena, z mastjo v spreju popršimo vse gibljive dele, tesnila pa namažemo s silikonom v spreju," priporočajo strokovnjaki. "Vsekakor pa je še bolje poklicati servisno službo, da izvede temeljit vzdrževalni pregled, ker poleg navedenih postopkov izvedejo tudi vse varnostne nastavitve elementov," zagotavljajo pri Hörmann Slovenija.

Ali je mogoče v celoti popraviti in obnoviti poplavljena garažna vrata, je odvisno od obsega poškodbe.
Hörmann Slovenija

Manj tveganj v prihodnosti

O tem, kako lahko zmanjšamo tveganje za poškodbe garaž in garažnih vrat v primeru poplav, če bi se ponovno zgodile, pojasnijo naslednje: "Zaščita vrat je tako pomembna kot zaščita stavbe. Podobno kot lahko stavbo zaščitimo s protipoplavnimi vrečami, lahko zaščitimo tudi garažna vrata. Če so protipoplavne vreče pred vrata pravilno nameščene, lahko s tem preprečimo vdor poplavnih voda."

Zanimalo nas je, ali so nekatera garažna vrata bolj odporna proti poplavam kot druga in kako najti tovrstna vrata. "Pri izbiri garažnih vrat je bistveno, da se osredotočite na kakovostne materiale, uporabljene pri njihovi izdelavi. Prav tako je priporočljivo izbrati podjetje, ki ima izkušene strokovnjake za pravilno montažo in vzdrževanje garažnih vrat," še opozori servisna ekipa podjetja Hörmann Slovenija.

Pri izbiri garažnih vrat se osredotočite na kakovostne materiale, uporabljene pri njihovi izdelavi.
Hörmann Slovenija

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta