V lastno hišo nikar ne vstopajte skozi stranska vrata, ker to pomeni ...

30.11.2022 04:00

Od vhodnih vrat pričakujemo estetskost, zvočno in toplotno izolativnost, odpornost proti ognju in zlasti zaščito pred vlomom. Pomembno je tudi, kako in kam se odpirajo. A to še zdaleč ni vse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vhodna vrata na hiši naj bi bila največja vrata na celotni stavbi, če odmislimo garažna. Skoznje v hišo prihajajo energije iz okolja. Če želimo v dom privabiti dobre energije, je zaželeno, da se vhodna vrata odpirajo navznoter, torej v hišo, in sicer v smeri urinega kazalca.

Dobre energije prihajajo z urejenih ulic in iz urejene neposredne okolice doma. Zato naj bo potka ali tlakovana površina, ki vodi do vrat, čista in obdana s skrbno vzdrževanimi rastlinami. Za zasaditve v bližini vhoda so zlasti primerne rastline z okroglimi listi ali okroglo pristrižene zimzelene grmovnice in trajnice s pokončno rastjo.

Shutterstock

Okrepljeni z višjo močjo

Tudi položaj vhodnih vrat je pomemben. Vhodna vrata naj bodo na vidnem mestu in ne skrita, ker bo sicer moral obiskovalec obhoditi vso hišo, preden najde vhod, in to ga bo zmedlo. Zaželeno je, da je vhod nekoliko dvignjen nad nivo dvorišča oziroma ceste. Tako bomo takrat, ko se odpravljamo od doma, na podzavestni ravni začutili, da se podajamo v svet okrepljeni z "višjo" močjo, ki nam jo daje domače okolje. Hiša naj ima tudi izhodna vrata, ki omogočajo zdrav pretok energije v njej. Skozi ta vrata se lahko odpravimo na teraso ali dostopamo na vrt in nasploh laže prezračimo celotno hišo.

Shutterstock

Ločujejo in povezujejo

Zaradi svoje osnovne funkcije – ločevanja zunanjosti od notranjosti – so vhodna vrata nenehno izpostavljena vplivu spremenljivih klimatskih in mikroklimatskih razmer. Tudi pri ekstremnih klimatskih obremenitvah morajo vrata obdržati svoje osnovne funkcije, se odpirati in zapirati brez težav ter biti stabilna. Navsezadnje morajo vzdržati, ko jih na zunanji strani segreje močna sončna pripeka ali so izpostavljena hladnemu in vlažnemu vremenu.

Kje vstopate v dom?

Nekateri namesto skozi vhodna vrata vstopajo v dom skozi stranska vrata ali garažo, kar ni najbolj priporočljivo, ker naj bi to na energetski ravni povzročalo nemir in nezadovoljstvo. Vstopanje skozi stranska vrata je znak samoomejevanja in daje vtis, kot da si ne dovolimo, da bi vstopili v lastni dom in življenje skozi velika vrata.

Skozi katera vrata boste torej danes vstopili v svoj dom?

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta