S temi rešitvami bo vaša kuhinja postala praktična, lepa in uporabna

12.02.2023 03:00

Kuhinja vse bolj postaja celovit življenjski prostor, kjer se vsi srečujejo in živijo. Kakšna naj bo, da boste v njej radi kuhali in se v prostoru obenem dobro počutili?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ixina

Svetel les in mehki, zemeljski toni ter vsi odtenki med bež in sivo so aktualni, ko gre za barvo kuhinjskih elementov. S poudarjenimi zelenimi odtenki brezhibno dopolnjujejo vez z naravo.

Ixina

Še vedno pa je priljubljena popolnoma črna kuhinja, za katero se zdi, da bo tudi v letu 2023 zmagovalna. Črna barva je v naravno osvetljeni kuhinji elegantna, od front do kuhinjskih aparatov, najmanjših dodatkov in funkcionalnega okrasja. Kako pa lahko poskrbite, da bo kuhinja tudi nadvse uporabna?

Ixina

Praktičnost naj bo vodilo

Ko se odločate za postavitev kuhinje, je dobro, če je vse na dosegu roke. Če vam prostor dopušča, je idealna postavitev t. i. kuhinjskega trikotnika, pri katerem so oglišča hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča. To v praksi pomeni, da živilo vzamete iz hladilnika, ga nedaleč stran operete v pomivalnem koritu in ga daste kuhati v lonec na kuhalni plošči, do katere prav tako ni pretiranih korakov. Med temi oglišči je zaželena čim večja površina delovne plošče, ki je bodisi delovni bodisi odlagalni prostor.

Ixina

Višina, ki je prijazna hrbtenici

Poleg elementov z nespremenljivo višino je v kuhinji še nekaj takih, ki jih lahko prilagajate potrebam. Pri tem je dobro razmisliti, ali bo pečica višje, ker je to hit, ali zato, ker jo zares pogosto uporabljate. Morda bi bilo bolj smiselno umestiti na višino pomivalni stroj, ki ga uporabljate vsak dan.

Shutterstock


Če razmišljate o pravi višini delovne površine, ki je najbolj prijazna vaši hrbtenici, vedite, da je to približno 10-15 centimetrov pod višino vašega pokrčenega komolca. Ljudje, ki imajo delovni pult na višini 90 centimetrov, se pogosto odločijo za vgradnjo povišanega pomivalnega stroja, ki v višino meri 85 centimetrov. Sicer pa naj bodo vgradni aparati od tal odmaknjeni 30 centimetrov.

Ixina

Elementi, ki olajšajo shranjevanje

Klasične elemente z vrati in policami danes zamenjujejo predalniki, pri katerih ima uporabnik pregled nad vso vsebino in se mu ni treba sklanjati ali počepati. Prav tako obstajajo praktične kotne rešitve, da vam ni treba zaradi enega lonca v ozadju najprej premakniti vseh drugih, ki so pred njim. To omogočajo izvlečni mehanizmi, ki nadomestijo klasične kotne elemente s polico.

Pri zgornjih elementih je denimo moderno dvižno odpiranje vrat, ne le zaradi sodobnega videza, temveč je tudi manj možnosti, da se zaletite v odprta vrata. Med nepogrešljivimi deli sodobne kuhinje pa so visoke omare, ki ponujajo zares veliko prostora za razne kuhinjske pripomočke in vgradnjo bele tehnike.

Ixina
Ixina
Ixina
Ixina
Ixina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta