Tako boste z inoksa najlaže odstranili prstne odtise

J. M.
06.02.2023 03:00

Brez nerjavnega jekla v kuhinji skorajda ne gre; je estetsko, svetlo, čisto, neobčutljivo, higiensko in trajno. In nikoli ne bo prišlo iz mode. A kaj narediti, ko se na njem vidijo prstni odtisi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Abimis

Nerjavno jeklo, ki mu rečemo tudi inoks, je idealen material za ustvarjanje kombinacij v kuhinji, uporabno v kuhinjski opremi, pultih, nosilcih, ročajih, podstavkih, ogrodjih, umivalnikih, frontah omaric in gospodinjskih aparatov, jedilnih priborih, nožih, posodi, ohišjih svetil ... Poda se k lesu, kamnu, keramiki in se zlahka zlije z različnimi opremljevalskimi slogi; gre tako v sodobno zasnovane interjerje in kakšen minimalizem kot v tradicionalno opremljene interjerje. Kuhinjski pult iz nerjavnega jekla je praktično neuničljiv; zato ne preseneča, da je doma v vsaki profesionalni kuhinji. Poleg svoje vzdržljivosti ima material še to posebnost, da dobro odbija svetlobo in v kuhinjo vnaša igro svetlobe in senc.

Falmec

Prednosti in pomanjkljivosti

Nerjavno jeklo ima tako prednosti kot pomanjkljivosti. Je vzdržljiv material, enostaven za čiščenje, vendar ga lahko s kovinskimi predmeti hitro opraskamo, zlasti če nanj odlagamo predmete, zato mnogi proizvajalci ponujajo mreže, s katerimi zaščitimo element iz inoksa ali dno umivalnika.

Če kaj zmoti na brezhibni površini nerjavnega jekla, potem so to običajno mastni prstni odtisi, ki jih je težko obrisati. Nekatera nerjavna jekla so bolj, nekatera manj občutljiva zanje. Pripravili smo napotke, kako z osnovnimi čistili in minimalnim naporom rešite to težavo.

Falmec

Čiščenje prstnih odtisov po korakih

1. Blago tekočino za pranje posode zmešajte s toplo vodo. Čistilo naj bo res nežno, lahko je tudi milnica.

2. Vanj namočite mehko krpo in z njo očistite madeže. Kot alternativo lahko uporabite čistilo za stekla, s katerim poškropite površino.

3. Površino pobrišite s krpo, namočeno v navadno vodo, in odstranite vse sledi čistila.

4. Površino dokončno osušite s papirnato brisačo, pri tem odstranite vse sledi vode, da preprečite nastajanje črt.

5. Na čisto in mehko krpo nanesite nekaj otroškega olja in nerjavno površino spolirajte do sijaja. Olje bo pomagalo odstraniti morebitne ostanke prstnih odtisov in hkrati preprečilo nastanek novih madežev.

Shutterstock
Shutterstock


Falmec
Abimis
Abimis
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta