S to barvo boste v stanovanju prebudili občutek neminljive svobode

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
22.01.2023 03:00

Ne glede na to, ali so vam bolj pri srcu elegantni, umirjeni pastelni toni ali intenzivne čiste barve, boste v ponudbi barv leta zagotovo našli tako, ki ustreza vašemu razpoloženju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Barve igrajo v življenju človeka pomembnejšo vlogo, kot se morda zavedamo. Že če pogledamo v naravno okolje, so nam večinoma bolj všeč živahni zeleni odtenki travnikov in gozdov, jasna modrina neba in morja, pisani cvetovi in metulji v nasprotju s pusto sivino zimske pokrajine. Barve, ki nas obdajajo, zato močno vplivajo na naše počutje, čustva in na naše dojemanje sveta okoli nas. "Če to razumemo, lahko njihov vpliv zavestno izkoristimo, da nam pomagajo ustvariti določeno počutje v našem bivalnem prostoru ali na delovnem mestu," pojasnjuje Nastja Iskra, specialistka za dizajn v podjetju JUB.

JUB

Ogledalo časa

Področja, kot so modna industrija, notranje oblikovanje, umetnost in arhitektura posvečajo barvam veliko pozornosti. "Barva je vedno bila in vedno bo ogledalo časa, v katerem živimo. Barva nosi in povezuje našo zgodovino in vrednote preteklih generacij, hkrati pa nas vodi tudi v prihodnost," nadaljuje Iskra. Trenutni trendi v družbi in potrebe ter povpraševanje kupcev vodijo ustvarjalce na naštetih področjih pri kreiranju barvnih trendov, vsako leto pa izberejo in razglasijo tudi barvo leta. "Na izbor barve leta močno vplivata okoljsko odgovorno ravnanje in trajnostno oblikovanje, ki poudarja predvsem naravno barvo. Danes na primer prevladujejo zemeljski naravni toni, nežni pasteli in različni beli odtenki, pred desetimi in več leti pa smo stene barvali v intenzivne in čiste barve," razlaga sogovornica.

Nebesno modra Freedom 520D

V JUB so želeli letos z izborom barve leta ujeti elemente narave, s katerimi lahko uporabniki občutijo veliko ugodje in pri tem na novo osmislijo svoj dom. Da bi prebudili občutek neminljive svobode, ki nam vsem pripada, so za letošnjo barvo leta izbrali nebesno modro – JUB Freedom 520D. Obenem so želeli z izborom izpostaviti pomembnost recikliranja ter ponovne uporabe materialov in opreme, da bi tudi na ta način posamezniki ozaveščeno prispevali k varovanju našega modrega planeta. "Modro barvo na primer povezujemo z nebom, morjem, gorami. V naravi modra barva predstavlja neskončnost, brezmejnost in globino. Daje občutek sprostitve in zaupanja, pomeni modrost in vodi k razmišljanju. Modra barva na stenah ima tudi funkcionalno vrednost, prostor bo optično povečala in vanj vnesla svežino in sproščenost," pojasnjuje Nastja Iskra.

JUB

Kombinacije

Nebesno modro barvo je mogoče kombinirati na različne načine, odvisno od tega, kakšen učinek želite doseči. Nežni kontrasti z belimi in zemeljskimi pastelnimi toni bodo ustvarili svež in brezčasen videz prostora. V ambientu si lahko tako omislite belo pohištvo v kombinaciji z elementi iz naravnega lesa, kamna ali marmorja, preproge iz jute, dodatke v obliki aranžmajev s suhim cvetjem ter mehke pletene teksture v pastelnih tonih (umazano bele, bež, taupe, vanilija, topli pastelni odtenki). Z dodajanjem kontrastnih toplejših tonov, kot so zlati, rumeni ter oranžni, pa boste v prostor vnesli več razgibanosti in dramatičnosti. Za to so priporočljive kombinacije z robustnim lesom ter pletenimi teksturami ratana, matirano brušenimi kovinami toplih barvnih tonov, kot jih ponujata medenina in baker, ter izbira tkanin ognjenih in sončnih odtenkov.

JUB
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta