Vam požrešni hrošček uničuje rododendrone in borovnice? Tako ga boste odpravili

Jasna Marin Jasna Marin
22.04.2022 12:41

Bolj bujna, ko je pomlad, več je škodljivcev v vrtu. Na rastlinah lahko veliko težav povzroči trsni rilčkar, ki se pojavlja na mesnatih listnatih zimzelenih grmih, kot so lovorikovec, rododendron, azaleja, pojavlja se tudi na borovnicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Trsni rilčkar (Otiorhynchus sulcatus) je zelo trdovraten, treba ga je zatreti v vseh fazah: ličinke v zemlji, hroščka, ki zdaj prihaja iz zemlje in grize liste. Nekateri prisegajo na zatiranje z rastlinsko-parazitskimi ogorčicami, ki spadajo v družino nematod. Kaj so nematode? Te veljajo za najmanjše živali na našem planetu. Kako delujejo, pa pojasnijo strokovnjaki iz Metroba: "Ko ogorčice v zemlji najdejo škodljivca, prodrejo vanj in sprostijo simbiotsko bakterijo. Škodljivec se okuži, preneha jesti, medtem pa se ogorčice v mrtvi ličinki razmnožujejo. Nova generacija ogorčic nato ličinko zapusti in išče nove ličinke v ožji okolici. Tako se krog prehranjevanja ogorčic in posledično uničenja škodljivca zaključi. Ogorčice se ob pomanjkanju hrane, ko škodljivcev ni več, prenehajo razmnoževati in odmrejo v obdobju štirih tednov."

Trsni rilčkar uničuje liste rastlin.
Shutterstock


Ličinke trsnega rilčkarja so v zemlji in jih je treba prav tako zatirati. 
Wikimedia Commons

Vztrajnost se obrestuje

Za zatiranje trsnega rilčkarja so učinkovite entomopatogene ogorčice vrste Heterohabditis bacteriophora in Steinernema feltiae. "Naravni pripravek za zatiranje ličink brazdastega trsnega rilčkarja je popolnoma varen za človeka, nima karence in se lahko uporabi na že zasajenih vrtovih. Aplikacija se lahko opravi s pomočjo ročne zalivalke, posebne pršilke ali namakalnega sistema. Ob uporabi je obvezno upoštevanje zadostne vlažnosti tal pred aplikacijo in po njej. Aplikacija se ponovi dvakrat letno, spomladi in poleti. Pripravek se uporablja za biotično varstvo rastlin za zatiranje ličink brazdastega trsnega rilčkarja na okrasnih rastlinah in jagodičevju na prostem in v zaprtih prostorih v času nižjih temperatur tal. Za popolno odpravo škodljivca je priporočljiva uporaba pripravka dvakrat letno (spomladi in jeseni) tri leta zapored. Zelo priporočljiva je souporaba ploščice z nematodami, s katero zatiramo hrošče trsnega rilčkarja," še svetujejo v podjetju Metrob.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta