Sejem Agra od sobote vabi na praznovanje zemlje, stroke in srca

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
23.08.2023 06:00

Najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v srednji Evropi bo od 26. do 31. avgusta postregel s številnimi novostmi razstavljavcev na področju kmetijstva in živilstva. Zanimiv bo tudi zaradi nasadov in razstav živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bujni vzorčni vrtovi pritegnejo zlasti obiskovalce, ki imajo željo in priložnost za samooskrbo.
Pomurski sejem

Od 26. do 31. avgusta bo v Gornji Radgoni znova živahno. Na 61. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra si bo mogoče ogledati vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Na strokovnih razstavah živali bodo predstavljeni izjemni rejski dosežki, v sejemskih vrtovih pa najboljše sonaravne prakse. Ob strokovnih in stanovskih srečanjih bo mogoče z najboljšimi kmetijskimi pridelki, prehrano in vini nazdraviti poslovno uspešnemu in prijateljskemu druženju.

Vrhunski domači in tuji razstavljavci bodo ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Na voljo bodo semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, oprema za živilskopredelovalno industrijo in gastronomijo. Predstavljeni bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilskopredelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo ponujala odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Bogat bo program kmetijskih gradenj ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč.

Zadovoljni obiskovalci se vsako leto vrnejo na praznovanje zemlje, stroke in srca, kot organizatorji imenujejo kmetijsko-živilski sejem.
Pomurski sejem

Partnerica sejma Indija

Država partnerica sejma Agra bo Indija, država z največjim številom prebivalcev na svetu, ki se lahko pohvali z izjemno raznolikim in uspešnim kmetijskim sektorjem. Indija je znana po bogati pridelavi žit, riža, stročnic, sadja, zelenjave, začimb in drugih poljščin. Njihov napredek na področju kmetijske tehnologije, kot so pametne rešitve in digitalne platforme, pomembno prispeva k učinkovitosti kmetijskega sektorja. Sodelovanje med Indijo in Slovenijo na sejmu Agra bo tako omogočilo izmenjavo znanja, izkušenj, tehnologij, inovativnih rešitev in trgovinskih priložnosti, kar bo koristno za obe državi in širši evropski prostor.

S skupinskimi razstavnimi prostori se bodo predstavili še Črna gora, Severna Makedonija, Madžarska, Avstrijska Štajerska, Ukrajina, Senegal ...

Predstavitve vladnih in stanovskih organizacij

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS na čelu. Pestro dogajanje in predstavitve svojih članov pripravljata Zadružna zveza Slovenije in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije. GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, bo predstavila najvidnejša živilska podjetja Slovenije, slovensko sadje in odlične pekovske izdelke. Čebelarska zveza Slovenije bo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja organizirala promocijo čebelarstva, čebel in shem kakovosti. V okviru ministrstva za naravne vire in prostor se bo predstavila Skupnost naravnih parkov Slovenije. Prvič bo dejavno in z zanimivimi predstavitvami sodelovalo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. V gozdno-parkovnem nasadu, strokovnem dogajanju in kot organizator sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov bo aktiven Zavod za gozdove Slovenije.

Ogledali si boste lahko kmetijsko in gozdarsko tehniko najvidnejših svetovnih proizvajalcev.
Pomurski sejem

Strokovne predstavitve in praktični nasveti

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, drobnice in razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov kmetij. Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabijo tudi razstava malih živali, rib v ribniku in vrtec malih živali za najmlajše.

S praktičnimi nasveti bodo postregli praznično urejeni osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma z vzorčnim čebelnjakom in hiško iz slamnatih bal, gozdno-parkovni nasad ter nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji.

Vsako leto so v vzorčnih nasadih predstavljene tudi nove tehnologije pridelave.
Pomurski sejem

Pester spremljevalni program

Sejem bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize o aktualnih tematikah. Vsebinski poudarki bodo na mednarodnem letu prosa, mladih v kmetijstvu, inovacijah in digitalizaciji kmetijstva v prihodnosti, podnebnih spremembah in vodnih virih, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij, biotski raznovrstnosti, našem gozdnem in lesnem bogastvu, prehranski in energetski samooskrbi ter obnovitvenem kmetijstvu.

Spremljevalni in družabni program bodo zaznamovali sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke, prikaz vodenja teličkov najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, tekmovanje v vlečenju vrvi in številna druga stanovska srečanja.

Na razstavah izdelkov na sejmu ter v Vinskem hramu in Medenem hramu bodo prikazani nagrajenci strokovnih ocenjevanj Agra in Vino Slovenija 2023. V Vinskem hramu bodo odprte degustacije potekale vodeno, tudi v družbi z aktualno vinsko kraljico Slovenije Majo Pečarič.

Poleg izdelkov iz dopolnilne dejavnosti kmetij je mogoče degustirati tudi najboljše z mednarodnih ocenjevanj v sklopu Agre.
Pomurski sejem


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta