(FOTO) Življenje mlade družine je dobilo smisel na stari haloški kmetiji

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.08.2023 06:00

Sredi neokrnjene haloške pokrajine sta se zakonca Cafuta zagledala v posestvo ob Dravinji v Zgornji Pristavi in staro kmetijo poimenovala Ajda. Na treh hektarjih pridelujeta hrano, ki prebuja človeka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haloška domačija je bila zgrajena leta 1879.
Sanja Verovnik
Dom je tam, kjer je srce, pravi gospodarica Bernarda Gregorec Cafuta.
Arhiv kmetije Ajda

Mlada kmetovalca odločno stopata po poti, ki sta si jo začrtala. Prepričana sta, da se vsak začetek zgodi najprej v nas samih. Spominjata se življenja, preden sta kupila kmetijo. "Čutila sva neizpolnjenost, nemir. Življenje ni imelo tistega pravega čara, globljega smisla, kar bi dajalo moč, da se premikava naprej in se spopadava z izzivi. Zagotovo pa vsak v sebi ve, kdaj je pot prava. Midva sva to zaznala v trenutku, ko sva prestopila cono udobja utečenega življenja in sva šla spremembam naproti," opišeta Bernarda Gregorec Cafuta in Peter Cafuta trenutek, ko sta sklenila, da zase in za otroke poiščeta novi dom.

Čar narave

Najprej sta se Bernarda in Peter razgledovala po starih meščanskih stanovanjih Ptuja in Maribora, na koncu pa so njuno pozornost pritegnili čari narave in stik s prvinskim načinom družinskega življenja. Usoda jima je na pot postavila domačijo v od Ptuja deset kilometrov oddaljeni Zgornji Pristavi pod Ptujsko Goro, blizu reke Dravinje. Čudovito haloško domačijo, obdano s sadovnjaki in polji, ki je bila zgrajena leta 1879 in s svojo podobo vzbuja nostalgijo na stare čase, sta poimenovala Ajda. Zato, ker Ajda ni samo lepo slovensko žensko ime, ampak pooseblja žensko rodovitnost, v pridelavi pa predstavlja simbol skromnosti, kar je pravo nasprotje njenemu bogatemu okusu in kulinarični pestrosti. "Je hrana za prebujenega človeka - skromnega v porabi in bogatega v dajanju," poudarita mlada kmeta.

Na ekološki kmetiji pripravljajo tudi delavnice priprave rastlinske hrane.
Arhiv kmetije Ajda

Terapevtsko delo, ki krepi telo

Danes ugotavljata, da so se dogodki, četudi niso bili načrtovani, zložili skladno kot kocke. Njun sin Oskar je obiskoval vrtec, ki deluje po načelih waldorfske pedagogike, katere ustanovitelj je bil dr. Rudolf Steiner. In prav Steiner je bil tudi utemeljitelj biološko-dinamične metode pridelave hrane, s katero sta se seznanila Bernarda in Peter, ko sta se udeležila kmetijskega tečaja pri Društvu za biodinamiko Podravja. Tudi ob prebiranju literature so ju načela biodinamike prevzela, tako sta se odločila za pridelavo najkakovostnejše žive rastlinske hrane in s tem, kot pravita, za ohranjanje matere Zemlje. Hkrati pa sta začutila sočutje do vseh živih bitij in čez noč postala najprej vegetarijanca, danes pa se v družini prehranjujejo skoraj izključno z rastlinsko hrano.

Delo na biodinamični kmetiji opišeta kot zelo terapevtsko, saj krepi telo, voljo in duha. Zanje so čudovita meditativna opravila tako nabiranje zdravilnih zelišč v razgibanih Halozah ali na posestvu kot sonaravno čebelarjenje. "Posebno lepa energija se razvije, ko pripravljamo in apliciramo biodinamične preparate ali sestavljamo biodinamični kompostni kup," naštevata. Prav posebni mesti na posestvu predstavljata dišeč aptiterapevtski čebelnjak in hiška na drevesu, ki pritegneta pozornost obiskovalcev. 

Spomladi šparglji, poleti sončnice, jeseni ajda

Na kmetiji pridelujejo rastlinsko hrano, ki jo ponujajo tudi strankam, v različnih trgovinah z ekološko in lokalno hrano ter na tržnicah, izdelke pa pripeljejo strankam tudi na dom. "Smo majhna kmetija, ki deluje po najvišjih ekoloških standardih, potrjenih s certifikatom kakovosti Demeter. Obdelujemo tri hektarje zemlje," pojasnita zakonca Cafuta. "Naša pomlad je v znamenju špargljev, poleti in jeseni pa se veselimo pridelka ajde, izmenično pire, sončnic, včasih ovsa ter zelenjave, ki jo porabimo za predelavo za potrebe družine, obiskovalcev in degustacije na kmetiji." Na posestvu rastejo tudi sadna drevesa.

Spomladi je bogata bera špargljev, tem sledijo drugi pridelki, kot so sončnice in ajda.
Arhiv kmetije Ajda

Ob čebelah počitek za telo in dušo

Gospodarjevo veselje je delo s čebelami, ki ga opravlja v ljubkem apiterapevtskem čebelnjaku. "Dotik bosih nog gladkega lesa in vonj po čebelah, propolisu in medu, meditativno šumenje čebelic, naša prilagojena glasnost, vse to pričara nepozabne trenutke v naši Be(e) well hiški, ki še nima potrjenega imena. Ima pa opremo za apiterapevtsko vdihovanje zdravilnih aerosolov iz čebeljega panja, opazovalno okno za varno opazovanje pristajanja in vzletanja čebel, ter infrardečo savno, ki služi kot apiterapevtska komora ter galerijo za počitek. In to kakšen počitek, kraljevski, za telo in dušo," sta navdušena mlada kmeta, ki pravita, da umetnost pripravljanja najkakovostnejše rastlinske hrane povežeta z dobro energijo v Ajdini kuhinji.

Prijetno meditativno opravilo na kmetiji je nabiranje zdravilnih zelišč.
Arhiv kmetije Ajda

Bogata kuhinja

V kozarcih v kuhinji niso zbrane le materialne sestavine živil, pač pa tudi živost le-teh ter najboljše namere vseh, ki so vključeni v pripravo bio dobrot, na primer bio lükavega z lešniki, bio vegi bifteka, pripravljenega iz rjave leče, suhih paradižnikov in oljčnega olja ter bogatih naravnih dodatkov, bio čemaževega namaza, ki vsebuje kar 70 odstotkov svežih listov čemaža, ter slane dobrote, imenovane bio Sončev potres, ki je, kot pravi Bernarda, nepogrešljiva povsod tam, kjer sicer uporabljate parmezan ali njegov rastlinski nadomestek, kot so denimo kvasni kosmiči.

Ponudbo pa dopolnijo še mnogi drugi bio izdelki: ajdov čaj, zeliščni čaj, kruh, ki ga spečejo tudi po naročilu, kot tudi piškote in pecivo ter rubinasto rdeč kis iz črnega bezga, sirupi iz bezga, melise ...

Bio izdelki imajo v sebi ujeto živost sonca in energije narave.
Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta