Sončna elektrarna pozimi: vsaka ovira na modulih vpliva na proizvodnjo energije

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.12.2019 01:42

Sneg, led in nizke temperature niso idealni za nemoteno pridobivanje električne energije s sončno elektrarno, na vse skupaj pa odločilno vpliva število sončnih dni. A razlogi za skrb so odveč, pravijo strokovnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

December, januar in februar so najslabši meseci za pridobivanje elektrike s fotovoltaiko. Vsaka ovira, ki povzroči delno ali celotno senčenje modula, ima namreč vpliv na končno količino proizvedene električne energije domače sončne elektrarne. Med ovire, ki lahko vplivajo na delovanje elektrarne in jih moramo vzeti v zakup, ko se odločimo za to, da bomo doma na strehi proizvajali energijo s pomočjo sonca, je gotovo sneg. Če elektrarno na strehi pokrije sneg, moduli prejmejo zmanjšano količino svetlobe, posledično se zmanjša proizvodnja energije, pojasni Primož Tručl iz podjetja Enerson. Tako je v zimskih mesecih proizvodnja elektrike majhna, je pa zelo odvisna od specifične mikrolokacije ter orientacije in naklona strehe, opozori sogovornik. "Sonce vedno najbolje osvetljuje sončne module, če so ti postavljeni na južni strani oziroma če so obrnjeni čim bolj proti jugu, samo da gre pozimi pač nižje čez obzorje," razloži Tručl.

Sneg preprečuje prodiranje žarkov

Sončna elektrarna bo 90 odstotkov vse energije proizvedla v mesecih visoke osončenosti, in sicer med marcem in oktobrom, pove Matejka Ambrož iz podjetja GEN-I. Tako zimsko obdobje po besedah sogovornice kljub nizkim temperaturam in nizki osončenosti ter snegu, ki sicer vplivajo na to, da je proizvodnja energije nižja, na končno količino proizvedene energije ne bo imelo bistvenega vpliva. Boštjan Štruc iz podjetja Petrol opozori, da je količina energije, ki jo pridobimo pozimi, odvisna predvsem od vremenskih razmer in števila sončnih dni. "Na delovanja modulov vpliva več faktorjev, med drugim nizke temperature, pri katerih je, ob predpostavki, da sije sonce, izkoristek večji. Nasprotno velja za oblačno vreme, ko je izkoristek manjši. Torej hlajenje modulov omogoča boljši izkoristek, pod pogojem, da je prisotna sončna svetloba." Za to, da je v zimskem času izplen energije manjši, Igor Kozlar iz podjetja Enertec vidi razloge predvsem v vpadnem kotu sonca na modul in manjšem številu sončnih ur v dnevu. Sicer pa poudari, da nizke temperature ozračja pozitivno vplivajo na izkoristek modula.

Koliko energije bo proizvedene v zimskih mesecih, je odvisno predvsem od števila sončnih dni. Če bo sonca dovolj, bo tudi elektrarna na vaši strehi nemoteno delovala.
Shutterstock

Elektrarna naj bo obrnjena proti jugu

Po ocenah Primoža Tručla lahko v zimskem času pridobimo približno deset do dvanajst odstotkov letne proizvodnje. Sončne celice, nameščene v sončnih modulih, imajo negativen temperaturni koeficient, kar pomeni, da bolje delujejo pri nizkih temperaturah kot pri visokih, zato so nizke temperature za proizvodnjo elektrike iz fotovoltaike povsem ugodne, je prepričan Primož Tručl. "Neugodno pa je ob tem dejstvo, da je na naši zemljepisni širini pozimi manjša osvetljenost modulov, ker gre sonce nizko čez obzorje in ker je pozimi več oblačnih dni." Zato Boštjan Štruc svetuje, da naj bo lega sončne elektrarne na strehi obrnjena kar se da proti jugu, saj bo tako proizvedla dovolj električne energije ter ekonomsko upravičila naložbo.

Ustrezna montaža sončne elektrarne na strehi bo poskrbela, da bodo moduli mehansko odporni na vremenske nevšečnosti in bodo prenesli statične obremenitve, ki so posledica težkega snega, ledu in močnega vetra.
Shutterstock

Z modulov sneg hitro zdrsne

Ali lahko sneg, led in druge zimske nevšečnosti povzročijo poškodbe na sončni elektrarni? Primož Tručl meni, da na dobro in pravilno montirano sončno elektrarno zima in vse nevšečnosti povezane z njo, tudi nizke temperature, nimajo nobenega vpliva v smislu, da bi lahko povzročile poškodbe na modulih. Z modulov sneg pogosto kar sam zdrsne, saj so ti zelo gladki. K temu pripomore tudi naklonski kot, saj so moduli montirani vzporedno s streho, te pa imajo v naših krajih običajno naklon med 15 in 45 stopinjami, pravi Primož Tručl. Zdrs snega je odvisen tudi od temperatur, vrste snega in skupne velikosti strešne površine, ki je prekrita z moduli. Po njegovih besedah zato največkrat lastniki sončnih elektrarn pustijo, da sneg zdrsne s streh sam od sebe, ker je njegovo odstranjevanje težavno, pogosto celo nemogoče v primeru nedostopnih ali zelo visokih streh. Za manjše strehe na individualnih hišah pa obstajajo tudi posebna orodja, s katerimi lahko poskrbimo, da sneg pade z modulov ... "Pri večji količini snega, ki zapade naenkrat, je tolikšna količina snega lahko tudi nevarna za ljudi in predmete spodaj, zato je treba namestiti zaščito pred zdrsom, kar pa ni dobro za proizvodnje elektrike," doda Tručl. Zato je po njegovih besedah dobro, da v dneh, ko je sneg na strehi, pazimo in pustimo prostor pod streho prazen in nedostopen, da ne bo kakršnihkoli posledic.

Z modulov sneg pogosto zdrsne sam, saj so ti zelo gladki. K temu pripomore tudi naklonski kot, saj so moduli montirani vzporedno s streho, te pa imajo v naših krajih običajno naklon med 15 in 45 stopinjami.
Shutterstock

Montaža zagotavlja ustrezno stabilnost

Po Tručlovih besedah je treba nekaj pozornosti nameniti sami montaži modulov na streho: "Ne glede na to, kdaj se opravlja montaža le-teh, morajo monterji paziti na tehnične podrobnosti, da ne bi bilo poškodb, na primer zaradi zdrsa snega, in da bo elektrarna dobro delovala tudi v zimskem času. To zagotovimo z dovolj dolgimi kabli, pravilna lokacijo tako imenovanih 'tras', kjer potekajo kabli, in ustrezno namestitvijo kanalov, ki nudijo kablom zaščito." Kot pravi Matejka Ambrož, mora biti sončna elektrarna na strehi montirana tako, da je mehansko odporna oziroma prenese statične obremenitve, ki so lahko tudi posledica vremenskih vplivov - ne samo snega, temveč tudi močnega vetra. Tudi Igor Kozlar opozori na strokovnost in ustreznost montaže zlasti zaradi statičnih obremenitev, kar zagotovi kvalitetna podkonstrukcija. "Ni vseeno," pravi Kozlar, "kakšna je podkonstrukcija nekje v Sloveniji, kjer lahko pade en meter snega, ali tam, kjer dejansko snega sploh ni pričakovati. To se danes na trgu premalokrat upošteva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta