Ste že izbrali prostor za okrasne rastline na vrtu? Zdaj je pravi čas za to

J. M.
04.01.2024 04:00

Zima je obdobje, ko lahko s pravimi pripravami in izborom rastlin ustvarimo osnovo za bujno in pisano pomlad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zimska brogovita (Viburnum bodnantense) navdihuje z zgodnjim cvetenjem.
Shutterstock

V zimskih mesecih lahko na vrtu poiščete najprimernejša rastišča za zgodaj cvetoče grmovnice in druge rastline ter opravite pomembna vzdrževalna dela.

Zgodaj cvetoče grmovnice

Z upoštevanjem značilnosti rastišč, pravilno nego in načrtovanjem, lahko svoj okrasni vrt obogatite in mu dodate nov zagon.

Med zgodaj cvetočimi grmovnicami so pozimni jasmin (Jasminum nudiflorum), brogovita (Viburnum x bodnantense), navadni volčin (Daphne mezereum), skimija (Skimmia japonica) in druge. Te rastline so zaradi svoje sposobnosti cvetenja v hladnejših mesecih odličen dodatek k vsakemu vrtu. Opazujte, kateri deli vrta so najdlje obsijani s soncem. Ta mesta so idealna za sajenje zgodnjih grmovnic, cvetočih trajnic in privlačnih čebulnic.

Pozimni jasmin (Jasminum nudiflorum) bo popestrila vrt z dišečimi cvetovi.
Shutterstock

Vzpenjavke in nega

Pozimi, ko so veje vzpenjavk gole, lahko najlaže preverite, ali potrebujejo novo zavezovanje, ali je potrebno odstraniti stare vezi ali jih malce razrahljati. To je ključno, da ne poškodujete lubja in omogočite normalen pretok rastlinskih sokov.

Priprava lesnih potaknjencev

Toplejši dnevi so idealni za pripravo lesnih potaknjencev cvetočih grmovnic, kot so forsitija, medvejka, nepravi jasmin (Philadelphus coronarius) in okrasni ribez (Ribes sanguineum). Izberite nekaj močnejših enoletnih vejic iz sredine grma in jih odrežite na dolžino svinčnika, pri čemer pazite, da ima vsak potaknjenec brst na obeh koncih. Potaknjence do treh četrtin njihove dolžine potaknite v rahlo, humozno in vlažno vrtno prst v zavetnem, polsenčnem delu vrta. V pomladi bodo ti potaknjenci odgnali korenine in brsti, kar vam omogoča vzgojo lastnih grmičkov.

Potaknjenci forzicije, kovačnika in dveh svibov 
Izidor Golob

Setev mrzlokalivk

Januar je odličen mesec za setev mrzlokalivk, kot so plahtica, srčki, preobjeda in teloh. Semena posejte in jih postavite na prosto, kjer bodo izpostavljena zimskim temperaturam. To jim bo pomagalo pri kalitvi in rasti v prihajajočih mesecih.

Skromna a lepa navezava skrbno strižene miniaturne živice iz pisanolistne sorte bršljana in nežnih rumenkastih socvetij plahtice ali rosnika v ozadju.
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta