Tako boste najhitreje očistili madeže s prta in drugega tekstila

J. M.
06.05.2023 16:00

Majhnim in velikim nerodnostim se ni mogoče izogniti. Sok, vino ali omaka slej ko prej pristanejo na prtu v vsakem domu. Kaj narediti, da se ne zagrizejo v tekstil?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z madeži se je treba čim prej spopasti, da se ne zasušijo. Kako jih torej učinkovito očistiti?

Vino

Madež rdečega vina na prtu, krpi ali drugem tekstilu najprej posujte s soljo, nato pa operite z vročo vodo. Lahko pa ga posujete s soljo in nato ovlažite z nerazredčenim limoninim sokom. Drugi recept za odstranjevanje rdečega vina je, da prt položite v kad in madež polivate s curkom vrele vode.

Shutterstock

Bučno olje

Če vam je na prt kanilo bučno olje, madež najprej popivnajte s papirnato servieto. Prt lahko sperete z vodo in milom ali pa ga daste na sonce. Sončni žarki bodo poskrbeli, da bo madež zbledel in kmalu povsem izginil.

Kečap

Kečap s prta najprej izperite z vodo, nato pa madež obdelajte s sredstvom za odstranjevanje madežev.

Shutterstock

Madeži od sadja

Če je tkanina popackana s sokom češenj, sledove madežev navlažite z mlekom in pustite, da deluje. Po uri do dveh mleko izperite s čisto mlačno vodo. Madež od jagod lahko očistite z raztopino boraksa, če pa so madeži stari, dodajte raztopini malo salmijakovca.

Shutterstock

Omake

Madež posujte z moko ali soljo, kar bo vpilo omako. Nato skrtačite, na madež vlijte tekoči detergent in sperite z vročo vodo.

Obarvane krpe

So se bele kuhinjske krpe med pranjem obarvale? Pomaga lahko tableta za pomivalni stroj, ki jo daste v pralni stroj skupaj s perilom in še enkrat operete. Porumenele krpe dan pred pranjem namakajte v slani vodi, pri pranju posivelih krp pa dodajte med glavnim pranjem zavojček pecilnega praška ali platneno vrečico, napolnjeno z limoninimi lupinami.

Shutterstock

Proti bakterijam

Večina nevarnih bakterij se uniči pri temperaturi 77 stopinj Celzija. Običajno barvaste krpe zaradi ohranjanja barv peremo pri nižji temperaturi, zato jih je po pranju in sušenju dobro tudi zlikati, saj tako pokončamo mikroorganizme, ki so morebiti ostali v tkanini.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta