Tako zelo koristne so buče. Jih že uživate?

05.10.2023 05:00

Divje buče so najprej pobirali zaradi okusnih semen, šele kasneje so ugotovili, da je užitno tudi njihovo meso. Za kaj vse so pravzaprav koristne buče in bučke?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bučke, torej cukiniji in podobne bučke, izvirajo iz Azije, medtem ko so buče, kot sta muškatna ali velikanka"Mehičanke". Bučke imajo enake zdravilne lastnosti kot buče. Njihova prednost je, da jih ni treba lupiti, uporaben je cel plod.

Shutterstock

Buče in bučke so primerne za odpravljanje črevesnih zajedavcev in hujšanje. Pomagajo pri protinu, vnetju sečil in žolča. Odstranjujejo sečno kislino iz krvi. Uživanje zimskih buč in buč velikank naj bi pomagalo varovati pred rakom. Iz mesnatega dela iztisnjen sok pomaga pri odpravljanju luskavice in vnetju debelega črevesa. Sveži sok buče je koristen pri povečani prostati in kroničnem vnetju ledvic. 


Shutterstock

Dobrodejno uživanje semen

Bučna semena spodbujajo prebavo, krepijo živčni sistem, lase in nohte. Pozitivno učinkujejo na prostato. Pomagajo pri težavah s sečili, varujejo pred ledvičnimi kamni in ščitijo pred črevesnimi paraziti.

Bučno olje pridobivamo iz bučnih semen. Vsebuje maščobne kisline omega 3, ki ohranjajo zdravo srce in ožilje ter znižujejo visok krvni pritisk in zmanjšujejo možnost srčnega napada. Pomaga pri kroničnem zaprtju.

Shutterstock

Kako do lepih in zdravih plodov

Za dobro rast buče potrebujejo sončna in vlažna tla, bogato pognojena s preperelim gnojem ali kompostom. Seme posejemo v lonček, napolnjen z zemljo do polovice. Ko rastlina zraste toliko, da sega iz lončka, dodamo zemljo, da se oblikujejo stranske korenine, ki bodo pomagale, da bo rastlina krepkejša. Iz istega razloga na vrt sadimo globlje kot v lončku. Sadike sadimo po 15. maju, ko se tla segrejejo na najmanj 15 stopinj Celzija. Bučke pobiramo in uporabimo sproti, lahko jih tudi zamrznemo. Buče pobiramo takrat, ko so zrele, in jih nato še najmanj deset dni pustimo na soncu, da se jim utrdi lupina, preden jih shranimo v klet.


Buče velikanke 
Rozmari Petek

Dobri sosedje buče so bazilika, čebula, česen, por, bob, fižol, grah.

Okrasne niso za uživanje

Z jedilnika izpustimo okrasne buče, ker so grenke in lahko povzročijo hude prebavne motnje.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta