Tega si v spalnici ne želite

J. M.
20.09.2023 06:00

Prvi pogoj, da ste srečni, učinkoviti in zdravi, je, da ste naspani. Kakšno vlogo imata pri tem oprema prostora in to, kar počnete v spalnici pred spanjem?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Idealno je, da imate, ležeč na postelji, pogled na vrata in okno spalnice, morda celo skozenj na okolico. Posteljo nas večina postavi ob steno, kar se zdi najbolj logično, a nekaterim je všeč tudi lokacija v sredini prostora.

Dejansko pa daje vzglavje ob masivni steni večini najboljši občutek varnosti. Zato imajo mnoge postelje visoko zaledno steno in iz tega razloga vam svetujemo, da nad posteljno vzglavje tudi ne obešate ničesar, kar bi vam lahko kdaj padlo na glavo, ne polic ne dekorativnih predmetov.

Česa si ne želite

Spalnica je tisti prostor v stanovanju, v katerem je bolje imeti manj kot več. Izognite se tudi vsemu, kar v vas vzbuja negativne občutke, pa naj bodo to knjige s kakšno "težko" vsebino, slike ali spominki. In kar že vsi vemo, pa se tega le redki držimo: električnih naprav naj bo okoli postelje čim manj.

Ja, seveda, sem spada tudi mobilni telefon, od katerega, verjamemo, se je marsikomu zvečer in zjutraj kar težko ločiti. Tudi če odmislimo sevanje, je njegova prisotnost na nočni omarici ali v vaših rokah, medtem ko se spravljate k počitku, neželena še iz drugega razloga. Če gledate pred spanjem v telefonski ali tablični zaslon, vpliva na vaše možgane v popolnoma neprimernem času modra svetloba, ki možgane najbolj prebuja in stimulira. Če ste eno uro pred spanjem na telefonu ali računalniku, boste zaspali pozneje in spali slabše. To je dejstvo in sploh ni edini negativni vpliv sodobne elektronike na organizem.

Shutterstock

Ne prevelika, ne premajhna

Če šele opremljate spalnico, izberite ustrezno posteljo. Kar zadeva velikost, naj bo čim širša in vsaj 10 do 15 cm daljša od vaše telesne višine. Omeniti velja, da se v zadnjem času spremenila višina samih postelj, s standardnih 45 centimetrov na 55 oziroma 65 centimetrov, ki omogočajo, da s postelje neprimerno lažje vstanete. Idealna višina je seveda odvisna tudi od vaše osebne višine, res pa je, da vas nihče ne sili slediti trendom. Vaš hrbet, če bi lahko kaj povedal, bi najbrž glasoval za višje ležišče. No, pa saj hrbet kdaj komu pove, da počne kaj narobe, denimo skozi bolečine v križu.

Shutterstock

Privoščite si poskusno dobo

Na voljo je izjemna izbira ležišč, zato je dejansko težko izbrati primeren izdelek. Pa še vsak prodajalec hvali svoje, zato se med izvedbami v lateksu, spominskih penah, ležiščih z žepkastimi vzmetmi in številnimi kombinacijami med njimi - pa nikar ne pozabimo na vodne postelje - res ni preprosto odločiti. K sreči večina ponuja brezplačno testiranje izdelkov in svetujemo vam, da to izkoristite. Ležeč na izbranem ležišču v prodajnem salonu za le kakšnih 15 minut, namreč zagotovo ne boste dobili zanesljivega odgovora na vprašanje, ali je to to, kar iščete. Da je izbira še bolj kompleksna, vsakomur ustreza kaj drugega. Tudi če ustreza vašemu partnerju, s katerim si morda že deset let delite posteljo, to še ne pomeni, da bo ustrezalo vam. Na iskano udobje vplivajo telesna teža, konstitucija in vaše spalne navade. Preprosto ga morate preizkusiti.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta