Tri jesenske lepotice, ki ne smejo manjkati na vašem vrtu

Jasna Marin Jasna Marin
01.10.2021 08:00
Med opaznejšimi rastlinami v jesenskem vrtu so poleg dreves in grmovnic, ki se odenejo v pisan plašč, tudi nekatere cvetoče trajnice, ki jih lahko čudovito kombiniramo med seboj in z njimi popestrimo vrtno kuliso.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od temnolistnih sort, Sedum Black Beauty
Matic Sever/Pixabay
Izidor Golob

Jesenske trajnice so že v polnem razcvetu in napolnjujejo vrtni prostor s svojo očarljivostjo. Predstavljamo vam tri, ki so lahko silno dekorativne in si zaslužijo prostor na domačem vrtu.

Jesenske astre

Beseda aster izvira iz grščine in pomeni zvezdo, jesenske astre (Aster sp.) pa se ponašajo z mnoštvom drobnih cvetnih koškov. Notranjost cveta je običajno rumene barve, obrobni cvetni lističi pa so lahko beli, rožnati, rdeči, škrlatni, modri ali vijolični. Nižje rastoči primerki (do 20 centimetrov) so idealni za zasajanje v posode in cvetlična korita, lahko pa jih, podobno kot višje rastoče jesenske astre (60 centimetrov in več), sadimo na grede, za kar je najbolje poskrbeti spomladi.

jesenska astra
Pixabay


Prija jim sončno ali rahlo zasenčeno rastišče, kjer so tla rodovitna in dobro odcedna, vendar skozi vse leto nekoliko vlažna. Množimo jih spomladi z neolesenelimi potaknjenci ali z delitvijo zrelejših sadik, ki so stare približno tri leta. Nekatere astre so občutljive za plesen, zato je priporočljivo poiskati takšne, ki niso občutljive za bolezni, da nas bodo dolga leta razveseljevale na vrtu.

Rhs/Joanna Kossak


Rhs/Joanna Kossak

Hermelika

Ljudsko zdravilstvo je nekoč zelo pogosto posegalo po svežih listih hermelike (Sedum maximus). Listom so odstranili povrhnjico in jih polagali na rane, opekline in pike žuželk. Zelo priljubljena je bila tudi hermelika na žganju, ki naj bi v majhnih količinah pomagala do boljše presnove in boljšega zdravja. Za zasajanje v lonce je primerna hermelika s povešavo rastjo (Sedum sieboldii). Na gredah so bolj priljubljene pokončno rastoče vrste, kot je denimo lepa hermelika, ki se ponaša tudi s pomenljivim imenom kitajska ljubezenska zel (Sedum spectabile).

Hermelika
Shutterstock


Obstaja veliko različnih hermelik, cvetovi so bodisi beli, rožnati ali rdeči, kar je odvisno od sorte, in so bogati z nektarjem, zato zgodaj jeseni privabljajo v vrt številne metulje in čebele. Rastlino množimo s semeni in z delitvijo. Sadimo jih na sončne in sušne predele vrta, kombiniramo jih lahko z nižjimi okrasnimi travami in v družbo zelišč, tudi ameriškega slamnika.

Ena od temnolistnih sort, Sedum Black Beauty
Matic Sever/Pixabay

Dresen

Čipkasto vez med kuštravimi astrami in iskrivimi hermelikami lahko naredimo z jeseni cvetočimi dresnimi (Persicaria amplexicaulis), ki jih krasijo nežni beli, rožnati ali rdečkasti cvetni klaski in bogat niz listov na steblih. Nekatere dresni so zelo raščave in lahko zadušijo druge rastline, zato je treba skrbeti za redno redčenje. Dresni množimo s semeni – ta pobiramo jeseni in sejemo spomladi –, s pomladansko ali jesensko delitvijo. Najbolje uspevajo na vlažnih rastiščih, prijata jim sončna in senčna lega.

Dresen (Polygonum amplexicaule) z drobnimi socvetji poskrbi za izjemen vizualni učinek v jesenskem obdobju.
Shutterstock


RHS Garden Rosemoor - The Hot Garden
Rhs/jason Ingram
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta