V tej evropski državi z zakonom nad vse dražje najemnine

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.05.2023 10:30

V Španiji vse višje najemnine in pomanjkanje stanovanj rešujejo z novim stanovanjskim zakonom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia, Alamy

Vse višje najemnine so v državi, ki je po finančni krizi leta 2008 doživela sesutje nepremičninskega sektorja, sprožile trpko razpravo. Zato je španska vlada predlagala zakon, ki predvideva omejitev višanja najemnin, okrepitev zaščite za tiste, ki jim grozi izselitev, in sankcije za najemodajalce z več praznimi stanovanji.

Za kar 45 odstotkov dražji najem

Trdijo, da je namen zakonodaje pomagati tistim, ki si le s težavo privoščijo stanovanje, obenem pa omejiti špekulacije z nepremičninami. Povprečne najemnine so se v Španiji med letoma 2014 in 2021 zvišale za 45 odstotkov, zaradi česar so stanovanja postala za številne, zlasti mlade, nedosegljiva.

EPA

A do predloga vlade so močno kritični v opoziciji, češ da bo vodil v zmanjšanje ponudbe in višje cene ter ne rešuje dolgoročnih težav z nastanitvami. "Fantastična priložnost za skvoterje," sporočajo in menijo, da bodo spremembe otežile in upočasnile proces izselitve. Po njihovih navedbah se je skvotanje v zadnjih letih povečalo za 50 odstotkov. Do predloga so kritični tudi v združenjih najemodajalcev.

Zakon kot del reform

Predlog se bo predvidoma te dni vrnil na glasovanje v spodnji dom parlamenta. Španska leva vlada želi pospešiti postopek potrjevanja, tako da bi bil zakon sprejet še pred več regionalnimi in lokalnimi volitvami 28. maja. Zakon, ki ga je premier Pedro Sanchez označil za prvi stanovanjski zakon od vrnitve Španije v demokracijo leta 1975, je del reform, ki jih je Madrid v zameno za sredstva za okrevanje obljubil Bruslju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta