Viktorijanski rastlinjak je več kot le zaščita za rastline

Ba. V.
25.10.2024 06:00

Že od sredine 19. stoletja je kovinska konstrukcija z veliko steklenih površin sinonim za prefinjen britanski slog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/andrew Burford Hartley Botanic

Rastlinjak na domačem vrtu ima številne dobre lastnosti, saj lahko v njem vse leto pridelujemo sadje in zelenjavo in se tako oskrbujemo s svežimi vitamini, gojimo pa lahko tudi rastline, ki v našem podnebju ne bi uspevale. Sadike varuje pred vremenskimi nevšečnostmi, kakršne so toča, veter, zmrzal, suša in obilne padavine. Večinoma si na vrtove postavljamo preproste kovinske konstrukcije, zaprte s polikarbonatnimi ploščami ali polietilensko folijo. Navsezadnje je osnovni namen rastlinjaka, da zagotavlja rastlinam ugodne razmere za rast. 

Obstaja pa različica rastlinjaka, ki obenem tudi popestri vrt in postane njegova središčna točka. Tako imenovani viktorijanski rastlinjak, postavljen na nizkem opečnem zidu, je že sam po sebi estetski objekt, ki vrtu da videz prefinjenosti in elegance. Značilen videz viktorijanskega rastlinjaka, ki je bil izdelan iz litoželezne konstrukcije in steklenih sten, se je uveljavil v sredini 19. stoletja in je še danes sinonim za dober okus. Njegova posebnost je poleg elegantne zunanjosti in notranjosti veliko naravne svetlobe, ki prodira skozi steklo. Viktorijanski rastlinjaki so običajno dovolj visoki, da lahko v njih gojimo tudi drevesne praproti ali tropske palme. Kakovostne izvedbe se ponašajo s stabilnimi, pa kljub temu lahkimi oporami in profili iz visoko kakovostnega, prašno barvanega aluminija. 

Djd/burford The British Style

Pogled na tuje spletne strani pa razkrije, da je mogoče viktorijanske rastlinjake tudi naročiti in jih z nekaj spretnosti lastnoročno postaviti na domači vrt. Izdelovalci jih dostavljajo v več delih, tako da so paketi primerni tudi za kotičke, kamor bi težko postavili že sestavljeno konstrukcijo, denimo za ograjene vrtove. Kupci lahko izbirajo med več barvami konstrukcije, od take, ki se zlije z okoljem, do klasične bele. Sami pa morajo postaviti tudi temelj, torej opečni zidec, ki daje viktorijanskemu rastlinjaku njegov brezčasno elegantni videz.

Djd/burford The British Style

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta