Boste sejali ali polagali trato? Tako pravilno pripravite teren ...

Jasna Marin Jasna Marin
07.04.2021 05:00
Če se lotevate obnove trate ali nameravate ob hiši na novo zasnovati zelenico, so pomladni dnevi idealni za takšno delo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Trata, ki krasi okolico hiše, je navadno sestavljena iz različnih vrst trav: nekatere med njimi uspevajo na suhih rastiščih, druge na vlažnih; nekatere rastejo počasi in so prijetno mehke na otip, spet druge so bolj grobe, prav tako se tudi zeleni odtenki razlikujejo med seboj.

Strojna setev trate
Tomaž Starc

Izberite ustrezno mešanico

Ko obnavljate zelenico ali ko prvič snujete okolico in želite posejati travo, je treba pred nakupom semen za trato vedeti, kakšni sta lega parcele in kakovost prsti, ali v prsti zastaja vlaga ali pa je zemljišče po dežju hitro suho, ter definirati, kakšno nalogo bo opravljala trata: ali jo boste imeli za brcanje žoge in igro otrok, morda za posedanje ob piknikih na prostem. Na podlagi teh podatkov vam bodo v specializiranih trgovinah najlaže ponudili ustrezno tratno mešanico.

Setev trate na prazni teren

Čas za spomladansko sejanje trate je od konca marca do sredine maja, ker je takrat v zemlji običajno dovolj vlage, ki spodbudi kaljenje tratnih semen.

Prostor, na katerem nameravate urediti trato, mora imeti vsaj 40 centimetrov kakovostne podlage. Trato lahko sejete spomladi - do sredine maja - ali jeseni, od sredine do konca septembra, ker je takrat najmanj težav s pleveli, ki bi lahko pognali iz navožene rodovitne zemlje. Če sejete na slabo prepustna tla, bo treba ta prekopati do globine 15 cm.

Grabljenje terena za setev
Tomaž Starc

Nato sledi priprava podlage za trato, ki naj bo iz kakovostne prsti (debelina tega sloja naj bo približno 20 cm). Zemljo navozite po plasteh in jo večkrat povaljajte, da površino zravnate. Na vrh nasujte še od 3 do 5 cm debel sloj rodovitne prsti, pomešane s peskom in šoto, in posejte semensko mešanico trav, pri tem upoštevajte količino semen na kvadratni meter, zapisano na navodilih, in vse skupaj povaljajte in zalijte. Posejano trato porosite z vodo tri- do štirikrat tedensko.

Shutterstock



Djd/ryobi

Polaganje tratnih zvitkov

Lahko pa se odločite tudi za polaganje tratnih zvitkov. Prednost teh je, da je položena trata že čez deset dni uporabna in zelo gosta, medtem ko je pri posejani trati treba čakati približno pol leta, da se dodobra zgosti. Dodatna prednost je, da na položeni trati sprva ni plevela.

Travni tepih pred polaganjem
Tomaž Starc

​Na podlago, ki jo pripravite na enak način kot za setev, lahko položite travno rušo v obliki preprog ali trato v zvitkih. Koreninski sistem ruš mora biti močan in dobro prepreden. Zavitke položite na podlago, stike med njimi zapolnite z mešanico enakih delov zemlje, šote in peska, nato vse skupaj povaljajte in zalijte. Ko trava prvič zraste približno 8 cm visoko, jo pokosite.​

Trato junija kosite na višino poletne košnje, torej približno 5-8 centimetrov.
Gardena

Travno rušo lahko polagate od spomladi do jeseni, glavni pogoj pa je, da je zemlja dovolj suha, da se lahko pripravi teren.

Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta