Urejena trata: Robotek, ki ga niti dež ne odvrne od dela

Jasna Marin Jasna Marin
30.04.2021 02:00
Travnate površine okoli hiš postajajo iz dneva v dan bolj zelene, v toplih dneh jih je treba vse redneje kositi. Že imate ustrezno kosilnico za domačo zelenico?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Na tržišču je veliko vrst kosilnic, od traktorskih, bencinskih, električnih, ročnih, nitnih, robotskih. Prav slednje so silno vabljive, saj košnjo zelenice opravijo same, medtem ko lahko vi počnete kaj drugega. Vsekakor pa je treba za domačo trato izbrati robotsko kosilnico, ki se bo zlahka spopadla s travnimi bilkami in vrtnim terenom.

Kako izbrati pravo

"Vrtovi so različnih oblik in velikosti, vrste trave pa se med seboj razlikujejo tudi glede na podnebje in lego. Robotsko kosilnico izberemo glede na velikost in zapletenost travne površine, saj različni modeli zmorejo premagovati različno velike in zahtevne zelenice med posameznimi obdobji polnjenja. Sodobne robotske kosilnice kosijo ravne terene in naklone, napredne pa samodejno prilagajajo tudi čas košnje glede na višino trave in poskrbijo za enakomerno košnjo," razlaga Aleksander Hojnik iz Husqvarne.

Gardena

Označite območje košnje

Se sprašujete, kako bo robotska kosilnica "vedela", do kod sme kositi in kje ne sme? Navsezadnje ne bomo nič kaj veseli, če denimo zaide na okrasno gredo in pokosi cvetoče rastline. "Robotska kosilnica se na vrtu znajde s pomočjo mejnega kabla, ki ga položimo po terenu in z njim označimo območje košnje. Ni ga treba zakopati, saj ga trava kmalu preraste in prekrije. Tako kosilnica zazna na centimeter natančno, do kod mora kositi. Inteligentna kosilnica s senzorjem trka zazna na trati tudi igrače, odpadlo sadje ali vaša stopala ter prepreči trk," pojasnjuje sogovornik.

Nastavitev rezi in vzdrževanje

Višina košnje se nastavi na kosilnici, praviloma trikrat v sezoni. "Prvo rez v sezoni nastavimo nekoliko višje, nato pa jo znižamo na tretjino višine travnih bilk. Inteligentne robotske kosilnice same določijo pogostost košnje glede na rast trave," razkrijejo pri Gardeni. Vsaka kosilnica potrebuje vzdrževanje. Tudi robotska. "Rezila iz umetne mase na začetku sezone košnje zamenjamo kar sami ali pa to za nas opravijo pooblaščeni serviserji. Tudi sicer je vzdrževanje robotske kosilnice preprosto. Z vrtno cevjo in curkom vode z nje po potrebi odstranimo umazanijo. Velikokrat lahko za sprotno vzdrževanje uporabimo kar vlažno krpo in krtačo," razlaga Aleksander Hojnik.

Gardena

Aktivne tudi v dežju

Večina robotskih kosilnic ne more kositi po dežju. Napredne robotske kosilnice pa kosijo v vseh vremenskih razmerah. V nasprotju s klasičnimi težkimi kosilnicami, ki poteptajo travo, so robotske lahke in zato pri košnji ne poškodujejo mokrih travnih bilk. Posebna tehnika premikanja poskrbi za odlične rezultate košnje tudi v dežju. Travo kosijo v različnih smereh, zato postane bolj robustna in na njej ni vidnih sledi košnje.

Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta