Zeliščne kopeli, ki pozimi telo napolnijo s poživljajočo energijo

Jasna Marin Jasna Marin
31.12.2021 04:00

Temačni zimski dnevi vplivajo na padec razpoloženja. Zato si v najhladnejšem letnem času pomagajmo s sprehodi v naravi pa tudi z zeliščnimi kopelmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia, Alamy
Profimedia

Utrujenemu brezvoljnemu telesu pomaga kopel iz kamilic in jabolčnega kisa, poudarja zeliščarica Danica Kolarič s Svete Ane v Slovenskih goricah. "Pest cvetov in dva decilitra jabolčnega kisa zavremo, odstavimo in pokrito pustimo stati vsaj pol ure. Nato precedimo in dodamo vodi za kopel. Takšna kopel mehča kožo, zavira bakterije, razkužuje, nohti bi bili močnejši in koža lepša, če bi jo večkrat uporabljali," ugotavlja zeliščarica.

shutterstock

Pomirjevalno kopel si lahko pripravimo iz cvetov sivke in lističev melise. Skuhamo čaj, tako da pest posušenih zelišč prelijemo z litrom vode, nato zavremo, pokrijemo in odstavimo. Počiva naj 15 minut. Precedimo in dodamo vodi v kopalni kadi. Voda naj bo ustrezno topla. Hladna kopel nas poživi, ustrezno topla pa sprosti.

Lemon balm tea. Melissa officinalis, Image: 163347933, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy profimedia 0163347933 (tags: Nedeljska_izdaja - Torek - 22052018 - profimedia_0163347933)
Profimedia, Alamy

Zeliščna kopel z dobro mislijo – pripravimo jo tako, da pest posušenih zelišč prelijemo z litrom vrele vode. Po 10-15 minutah vsebino precedimo in jo dodamo vodi za kopanje. Kopel dobre misli nas pomirja, nas napolni s pozitivno energijo.

Dobra misel

Pixabey

Po kopeli še lahko razvajamo s sprostitvenim oljem, v katerem so bili čez poletje namočeni cvetovi kamilice ali sivke. "Ta olja nanesemo še na vlažno kožo. Koža nam bo hvaležna, duša tudi," priporoča Kolaričeva.

Kdor ima težave z nespečnostjo, mu zeliščarica priporoča kopel, v katero nalijemo čaj, skuhan iz pesti posušene materine dušice.

Materina dušica cveti med majem in oktobrom, takrat ima rastlina prijeten aromatičen vonj in ostro aromatičen okus.
Shutterstock

Če so otroci nemirni, jih lahko okopate v kopeli, ki ste ji dodali čaj iz melise ali lipovih cvetov, še sklene zeliščarica.

Lipovi cvetovi

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta