Academia: V Mariboru na voljo brezplačni tečaji za izboljšanje digitalnih veščin

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
27.08.2024 13:20

Academia vsem nad 30 let nudi deseturne začetniške in nadaljevalne tečaje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci spoznavajo tudi delovanje eUprave. 
Sašo Bizjak

Vsi, ki želijo izboljšati svoje digitalne veščine, imajo odlično priložnost. Višja strokovna šola Academia namreč izvaja brezplačne deseturne začetne in nadaljevalne tečaje. Gre za vseslovenski, šest milijonov evrov vreden projekt Digikompakt, ki ga sofinancirata Evropska unija in ministrstvo za digitalno preobrazbo in katerega namen je dvigniti digitalne kompetence. "Vsaj osnovne digitalne veščine ima manj kot polovica Slovencev, starih med 16 in 74 let," pojasnjuje Žan Dapčevič, direktor Academie, ki je partner projekta. Najnižje je to znanje med starejšimi, ki se za ta izobraževanja tudi najbolj zanimajo, pridejo pa lahko seveda tudi mlajši, saj so namenjeni vsem v vzhodni kohezijski regiji, ki so starejši od 30 let.

Sašo Bizjak

Zanimanje je veliko, prijavljenih je že 160 oseb, napotujejo jih tudi podjetja. Prijave za tečaje, ki bodo potekali letošnjo jesen in prihodnjo pomlad, še vedno sprejemajo, saj bo Academia izobraževala kar 50 skupin po petnajst udeležencev in za to od države prejela 110.000 evrov. Te dni poučujejo drugo skupino. Udeleženci začetnega tečaja spoznavajo digitalne osnove, prednosti eUprave in eZdravja, spletno bančništvo in spletno nakupovanje, sporočilne aplikacije, videokonferenčna orodja, osnovna znanja za urejanje besedil, preglednic in predstavitev ter osnove digitalne varnosti. Nekateri tečajniki so povedali, da so že precej digitalno spretni in da denimo tudi plačujejo že prek telefona, imajo pa manko na nekaterih področjih, kot je obvladovanje eUprave. Drugi so razlagali, da razen poznavanja facebooka in videoklicev, o čemer so jih poučili mlajši sorodniki, nimajo prav veliko znanja, si pa ga želijo. 

Sašo Bizjak

Na drugi strani so, kot rečeno, na voljo tudi naprednejši tečaji, ki vključujejo spozanvanje zahtevnejše funkcionalnosti eUprave, eSodstva in eZdravja, naprednejše tehnike iskanja in filtriranja podatkov ter zaščite lastne digitalne identitete, pa tudi umetne inteligence, kibernetske (ne)varnosti in programiranja. Za tiste, ki si želijo še bolj poglobljeno digitalno znanje, pa so na Academii na voljo še 50 urni brezplačni tečaji temeljnih kompetenc. Več informacij je dostopnih na www.academia.si/tecaji, po telefonu 030 363 705 ali osebno na sedežu Academie na Glavnem trgu 17B vsak delavnik med 9. in 18. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta