Bi želeli v kolonijo? Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine vabita prostovoljce

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
04.03.2020 17:31

"Brez teh ljudi, ki jih izjemno cenimo, naših vsebin sploh ne bi mogli izvajati," pravi Božo Raušl iz ZPM Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Klenovsek

Počitniških doživetij v družbi sovrstnikov ne bi bilo brez množice prostovoljcev, ki otroke in mladostnike spremljajo na letovanjih, ki jih v Punatu ter v Poreču in na Pohorju organizirata mariborski Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine Maribor. Obe humanitarni organizaciji za varno počitnikovanje otrok vsako leto potrebujeta več sto prostovoljcev. Razpis za prostovoljce so oboji že objavili, prijavijo se lahko kandidati, ki so starejši od 18 let, imajo najmanj srednješolsko izobrazbo, imeti morajo smisel in veselje za delo z otroki ter sposobnosti za vodenje skupine otrok in mladostnikov, biti morajo nekaznovani in še drugi pogoji so. Kdo so prostovoljci? "Večinoma se za to odločijo študenti, največkrat športnih in pedagoških smeri; mnogi so bili nekoč oziroma kot otroci na letovanjih v Punatu," pravi Metod Dolinšek, sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor, in dodaja, da bi si želeli večjega odziva študentov: "To je zanje ne nazadnje lahko dobra izkušnja in tudi izziv oziroma priložnost, da se preskusijo, in menim, da bi bilo prav, da bi bila takšna praksa tudi del oziroma sklop študijskih vsebin."
Tudi pri Zvezi prijateljev mladine Maribor že zbirajo prijave za prostovoljce. "Naši prostovoljci so vseh generacij, že vrsto let pa prevladujejo študenti zelo različnih študijskih smeri. Ta raznolikost se kaže kot zelo dobra. Poleg študentov so med prostovoljci tudi upokojenci, brezposelni in prejemniki socialnih transferjev, tudi generacijska raznolikost se kaže kot zelo dobra," ugotavlja Božo Raušl, sekretar Zveze prijateljev mladine Maribor. Okoli 60 odstotkov je večkratnih oziroma starih prostovoljcev, druge pridobijo na novo. Po usposabljanju, ki ga morajo obvezno opraviti, naredijo izbor - včasih koga ne izberejo, včasih pa sami udeleženci usposabljanja spoznajo, da to delo ni zanje. Rok za prijavo na razpis je 10. april. "Četudi bi si želeli še večji odziv, vedno zberemo dovolj prostovoljcev za aktivnosti, ki jih ponujamo otrokom in mladostnikom. Na ZPM potrebujemo pomoč prostovoljcev ne samo za letovanja, ampak tudi za aktivnosti med letom. Brez teh ljudi, ki jih izjemno cenimo, vsebin sploh ne bi mogli izvajati. Družba oziroma skupnost se premalo zaveda njihovega prostovoljskega prispevka, ki gre ne nazadnje tudi v silne finančne vrednosti," pravi Raušl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta