Cene na mariborski tržnici: Koliko stane biftek

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.12.2021 02:00

Tatarski biftek je mesna poslastica praznične pojedine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V biftek le najkakovostnejše goveje meso

Igor Napast

Za tatarski biftek je najpomembnejše dobro goveje meso, začne pogovor Denis Čas Podlesnik iz Mesarije Čas, ki ima enoto tudi v mlečno-mesnem paviljonu na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu. "Samo pljučna pečenka, ki je pusta, ali stegno. Mesu porežemo morebitno kožico, žilice in maščobo." Najprej meso narežejo na kocke, dodajo nasekljane sveže začimbe, češen, čebulo, kisle kumare, feferone, malo paprike, nato maso zmeljejo, dodajo še gorčico in majonezo. "Mi dodajamo le sveže sestavine, zato se po približno treh dneh nekoliko spremeni barva, meso oksidira na kar vpliva tudi sveža čebula," pojasnjuje barvo. Obdelan s konzervansi, ki jih Časovi ne uporabljajo, dlje časa ohrani rdečkasto barvo.

Večer

Biftek naj se hrani na hladnem, pri okoli dveh stopinjah Celzija. Tatarski biftek postrežemo z maslom in opečenimi kruhki, nekateri dodajo malo majoneze ali kapre. Stvar okusa je, ali biftek na kruh namažete na debelo ali na tanko. "Jaz imam raje bolj na debelo kot pretanko. Če že jem biftek, želim, da se biftek okusi," pravi Denis Čas Podlesnik. Za malo bolj pikanten biftek dodajo malo ostrejše feferone, ne pa čilijev. "Ugotovili smo, da so feferoni aromatičnejši in pridejo bolj do izraza v bifteku," pojasnjuje, saj za nekatere stranke pripravljajo ekstra pekoč biftek. V prazničnih dneh ga sami pripravijo in prodajo med 500 in 600 kilogrami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta