Cene na mariborski tržnici: Koliko stane motovilec

07.01.2022 02:00

Z bučnim oljem ali dodatkom sončničnih semen in naribano rdečo peso. Idej za pripravo na tržnici ne manjka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da lahko sedaj branjevci prodajajo motovilec, so o njem morali razmišljati že konec poletja in v začetku jeseni, ko so ga posejali. 

Sašo Bizjak

Na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu je tudi v zimskem času precej lokalno pridelane hrane. V izobilju je motovilca, ki mu na štajerskem rečejo repincelj in je ob radiču najokusnejša zimska listnata zelenjava. Za kilogram motovilca odštejete od 15 evrov, občasno pri kakšnem ponudniku doseže ceno tudi do 20 evrov za kilogram. Kilogram motovilca je res polna vreča, 100 gramov, kar je pogosto paket v trgovini, na tržnici stane torej 1,5 evra, kar je nekaj deset centov več, kot je cena v trgovini. Da ga v tem času branjevci lahko prodajajo, so o motovilcu morali razmišljati že konec poletja in v začetku jeseni, ko so ga posejali. Nabirajo ga sedaj v mrazu, tudi pod snegom, čiščenje je še bolj zamudno, sploh sorte z majhnimi rozetami. Odličen je za krepitev imunskega sistema, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vsebuje pa tudi pomirjevalne snovi, saj listi in koreninice vsebujejo eterično baldrijanovo olje, ki deluje pomirjevalno na prebavila. Vsebuje še veliko železa, magnezija ter vitamina A in C. Na tržnici povedo, da naj si ga vsak pripravi po izbiri, a velikokrat se na Štajerskem motovilec znajde v solati z bučnim oljem, jabolčnim kisom in kuhanim jajcem. Izjemen je z dodatkom sončničnih semen, lešnikov ali orehov, z naribanim korenjem, rdečo peso ali repo in kančkom olivnega olja. Nabranega lahko nekaj dni shranjujemo v hladilniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta