Cerkev svetega Urbana nad Kamnico zaznamovala pomemben jubilej

ŠTR
01.11.2020 06:00

Poleti je minilo 160 let od posvetitve sedanje cerkve. To je namreč leta 1860 opravil škof Anton Martin Slomšek, sedaj blaženi. V župniji so pomembni jubilej tudi proslavili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cerkev sveti Urban nad Kamnico
Arhiv Večera

Kulturni del slavja in sveto mašo je obarvala družinska vokalna skupina Štima iz župnije Šentgotard pri Trojanah. Razlago čaščenja svetega Urbana ter vpogled v zgodovino cerkve je pripravil zgodovinar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar, po mašnem slavju pa je župnik Jože Povh podelil še blagoslov na vse štiri strani neba.

Omenjena cerkev, ki je podružnica kamniške župnije, se v pisnih virih omenja že leta 1352. Leta 1668 je imela cerkev tri oltarje: glavnega, posvečenega sv. Urbanu, in dva stranska (Marijinega in oltar posvečen Primožu in Felicijanu). V 18. stoletju je cerkev tako propadla, da je dobil kamniški župnik leta 1785 od mariborskega urada sporočilo, da naj jo ​razblagoslovi in zapre.

"Okoliški prebivalci niso bili zadovoljni z usodo svoje cerkve in so sklenili, da bodo propadajočo cerkev na svoje stroške zopet pozidali in tudi vzdrževali. V letih od 1855 do 1860 so na ostankih stare cerkve sezidali sedanjo cerkvico, ki ima tipično podobo skromne podeželske cerkvice," je o cerkvici še prebrati zapis Božidarja Damjana. Celoten hribček, ki mu kraljuje omenjena cerkvica s pripadajočim pokopališčem, je tudi priljubljena izletniška točka za pohodnike in kolesarje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta