Dnevi Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi: Zabavali bodo Toš, Novak, Šimek, Silađeva ...

Nina Ambrož Nina Ambrož
08.03.2022 17:07

V selniškem Hramu kulture bodo Dneve Arnolda Tovornika začeli s predstavitvijo monografije o velikem igralcu Tovorniku. Na programu različne komedije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mihael Kranjčević in Marko Košir sta predstavila Dneve Arnolda Tovornika, ki bodo v hramu kulture v Selnici ob Dravi od petka, 11. marca, do sobote, 19. marca. 
Andrej Petelinšek

"Bil je zelo preprost in pošten človek, odprtega in dobrodušnega značaja, hkrati pa izjemen profesionalec." Tako je enega najboljših slovenskih igralcev in nekdanjega prvaka drame SNG Maribor Arnolda Tovornika opisal Marko Košir, avtor monografije o Tovorniku. O knjigi, ki je izšla pred dnevi, so se pogovarjali ob današnji predstavitvi Dnevov Arnolda Tovornika. Začeli se bodo ta petek v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi, kjer se bo do sobote, 19. marca, zvrstilo več komedij. Organizatorji obljubljajo, da bo zabavno in polno smeha.

Anekdota, zakaj je Tovornik postal igralec

Arnold Tovornik (1916-1976), rojen v Selnici ob Dravi, ki se je predano potopil v vsak lik in ni delal razlik med malimi in velikimi vlogami in zato bil velik človek, krajane navdušuje še danes. Tudi Koširja, ljubitelja gledališča, klasične glasbe in železnice, sicer upokojenega strojnika, zbiratelja podatkov o glasbenikih in gledaliških igralcih. Napisal je že nekaj knjig. Dejstva o umetniški poti Tovornika je sestavljal iz različnih knjižnih, časopisnih in drugih arhivskih virov pet let.

Marko Košir
Andrej Petelinšek

Iz njegovega življenja je omenil skorajda anekdoto. "Tovornik se za igralski poklic ni odločil zaradi igralskih izkušenj z dijaških odrov, nekaj humorističnih nastopov in igralske nadarjenosti, ampak bolj zato, ker so mu v SNG Maribor obljubili stanovanje. Torej smo imeli srečo, saj nam je ta odločitev podarila velikega igralca, nosilca repertoarja in dolgoletnega prvaka mariborskega odra," je dejal Košir. Spoznal ga je kot tovariškega, enako vljudnega do ravnatelja gledališča kot do vratarja. Prišteva ga med tri največje slovenske igralce poleg Staneta Severja in Ivana Cesarja. Blestel je v značajsko različnih vlogah. Košir izpostavlja dva primera, Tovornikovo mojstrsko prižiganje cigarete v Škrlatnem prahu in dramo Pernjakovi, "v kateri je z dvema besedama zasenčil vse na odru".

Knjigo s 566 stranmi, natisnjeno v 400 izvodih, je financirala selniška občina, izdal jo je Umetniški kabinet Primoža Premzla. Prva predstavitev za širšo javnost bo ta petek popoldan v avli hrama kulture po otvoritvi razstave o Tovorniku, maja pa na Borštnikovem srečanju v Mariboru. Takrat bo svečano odkrit tudi doprsni kip Arnolda Tovornika. Marko Košir je namreč omenil, da je hkrati z nastajanjem knjige tekla akcija o ponovni postavitvi Tovornikovega kipa avtorice Vlaste Zorko na njegovem grobu na pobreškem pokopališču v Mariboru.

Skočiva pod odejo z domačini

Tovornikov festival, letos sedmi po vrsti, je vselej dobro obiskan. Mihael Kranjčević, direktor hrama kulture, v katerem je dvorana s 400 sedeži, je povedal, da pri sestavljanju programa običajno izhajajo z ljubiteljske kulture, iz katere je zrasel tudi Arnold Tovornik. Podobno je bilo letos. "Stavili smo na ljudskost, dostopno kulturo, zanimivo tudi pokroviteljem, ki sofinancirajo festival," je pojasnil direktor. Vodilo je bila tudi zabavna, komična vsebina.

V petek zvečer bo nastopil Tadej Toš z Monokomedijo. V soboto dopoldan bo otroška predstava Čarobni zobki gledališča Smejček, zvečer premiera kriminalne komedije Vinka Šimka Inšpektor Jaka. Srbska stand-up komičarka Sandra Silađev bo Dejt zaigrala v nedeljo zvečer. Dva dni kasneje, v torek, 15. marca, bo komedija Mali otroci, veliki problemi, v sredo Novakov Gajaš brez maske, v četrtek komedija Skočiva pod odejo domačih ustvarjalcev iz dramske sekcije Kulturnega društva Pavza in zadnji dan, v soboto, 19. marca, Ženska: ljubezen, izgube, obleka Špas teatra. Cena vstopnice je 15 evrov. "Prodaja gre dobro. Ljudje so po dveh koronskih letih zatišja željni kulture," je sklenil Kranjčević.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta