Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor osvešča že 40 let

ŠTR
03.12.2022 04:00

Nadaljujejo vizijo in tradicijo, ki so jo začeli predhodniki. Uvedli so programe, ki so bili prepoznani tudi kot socialne inovacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica društva Zvezdana Maurič Vražič in podpredsednik Borut Ambrožič sta podelila priznanja in zlate mašne. Med dobitniki je bil tudi kvartet Feguš.

V Društvu za boj proti raku Štajerske Maribor so prejšnjo sredo s svečano prireditvijo v Kazinski dvorani SNG Maribor proslavili 40-letnico delovanja. Skozi zgodovino društva je ob glasbenem programu, v katerem so nastopili ženski pevski zbor La vita, Vokalna skupina Urban in kvartet Feguš, popeljal podpredsednik društva Borut Ambrožič in med drugim izpostavil, da je to v Sloveniji najstarejše delujoče društvo na področju preventive pri raku. Od leta 1982 je mariborsko društvo, ki deluje na regionalni ravni, izvedlo številne aktivnosti in projekte, od katerih so bili mnogi prepoznani in nagrajeni kot socialne inovacije. Za to sta zaslužna tudi predhodna predsednika društva dr. Edvard Glaser, transfuziolog, in zdravnica Vera Feguš. Slednji so ob tej priložnosti posthumno podelili naziv častna predsednica društva.

Sedanja predsednica društva Zvezdana Maurič Vražič je v nagovoru izpostavila vizijo društva, to je ozavestiti družbo in posameznike o zdravem načinu življenja in tudi tako preprečiti nastanek določenih rakavih obolenj. Predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku dr. Urška Ivanuš, ki je tudi vodja programa Dora na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, je izpostavila pomen delovanja regionalnih društev, tudi mariborskega, v skupnem boju proti raku in zbrane povabila k udeležbi v programih Dora, Zora, Svit ter upoštevanju dvanajstih priporočil Evropskega kodeksa proti raku.

Zvezdana Maurič Vražič in Aleksander Jus iz ZD Maribor
Sašo Bizjak

Zdravnica Maja Ravnik, predstojnica onkološkega oddelka v UKC Maribor, je izpostavila pomen regionalne možnosti zdravljenja onkoloških bolnikov v UKC Maribor in pomen sodelovanja stroke, nevladnih organizacij ter lokalne in državne ravni v skupnem boju proti raku. Strokovni direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor Danilo Maurič je izpostavil pomen primarne ravni v boju proti raku in sodelovanje z Društvom za bolj proti raku Štajerske Maribor.

Predstavnikom projektnih partnerjev (Zveza društev za boj proti raku, ZD Maribor, UKC Maribor, Alma Mater Europaea - ECM, Zveza Slovenska unija pacientov, Mestna občina Maribor, ministrstvo za zdravje) so v društvu podelili tudi zahvale za preteklo dolgoletno sodelovanje. Prejeli so lesene metuljčke avtorice Tine Kranjc, ki je tudi nosilka nagrajenega društvenega projekta Zlata mašna, s katerim društvo ozavešča javnost o rakavih obolenjih otrok. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta