Firbcanje po Mariboru: Balonar Max Macher v Mariboru vzbujal vzdihe

Vid Kmetič
16.08.2020 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Max Macher in balon Nadvojvodinja Margareta.
Arhiv Večera

Na pobudo takratnega Društva za zrakoplovstvo na Štajerskem je 8. junija 1912 z vlakom v Maribor prispel balon Nadvojvodinja Margareta. Sprva so ga s plinom mislili napolniti kar pri mestni plinarni, a se je ta načrt izkazal za neizvedljivega. Zato so za "balonarsko bazo" določili živinsko sejmišče pri mestni klavnici, do koder so od plinarne položili poseben plinski vod.
Naslednji dan je vznemirjenje v mestu doseglo vrhunec. Že ob šesti uri zjutraj se je pričelo polnjenje balona in na železniški nasip ob sejmišču so se zgrinjale množice radovednih ljudi, tako da so morali celo ustaviti železniški promet.
Ko je bila Margareta napolnjena, so ob 10. uri ob zvokih vojaške godbe in glasnih vzklikih zbranih Mariborčanov pričeli odvezovati vrvi, s katerimi je bila privezana na tla. A so bili vojaki pri tem početju nekoliko nespretni. Na eni strani so vrvi prepozno popustili, balon se je nagnil in veter ga je pričel odnašati proti bližnjemu drevesu.

Poročanje Marburger Zeitunga o neustrašnem in prikupnem balonarju in njegovi Margareti.
Rajzefiber
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta